Gemeente Kollumerland

PB 09/2009 Roos Werkeloos boegbeeld tijdens Dag van de Leerplicht

Kollum, 16 maart 2009

Op donderdag 19 maart 2009 gaat wethouder Hilbrand Visser bij de beide scholen voor Voortgezet Onderwijs in Kollum langs om de âDag van de Leerplichtâ in te luiden. De wethouder is om 09.00 uur in OSG Piter Jelles !mpulse (G.Bleekerstraat 3) en om 09.30 uur in CSG Lauwers College (Joh. Bogermanstraat 25).
âSchool? Bekijk ât eens anders!â is het thema van deze dag. Ieder jaar staan scholen in heel Nederland stil bij het belang van leerplicht.

Om op een leuke, niet belerende manier aandacht te krijgen voor de âDag van de Leerplichtâ is de hulp ingeroepen van Esther Groenenberg, bekend van de You Tube hit âOh meisjeâ. Zij heeft op basis van het thema van dit jaar een aansprekend nummer met een videoclip gemaakt, âRoos Werkeloosâ.
Op beide scholen wordt deze videoclip in de kantines getoond.

De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. De huidige Leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.


---

********************************
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.