Gemeente Noordwijkerhout

17/3/2009 - Dag van de leerplicht 19 maart 2009 Aanpak van 'luxe verzuim'

De gemeente Noordwijkerhout wil het 'luxe schoolverzuim' beter aan gaan pakken. Binnen het arrondissement Den Haag is afgesproken dat er strenger tegen luxe schoolverzuim moet worden opgetreden. Luxe schoolverzuim is het thuishouden van leerplichtige kinderen uit 'luxe' overwegingen, zoals bijvoorbeeld een vakantie of een uitstapje met het gezin. In overleg met de officier van justitie is afgesproken om deze vorm van verzuim met een proces-verbaal te bestraffen.

In Noordwijkerhout kregen de ouders tot nu toe echter slechts een schriftelijke waarschuwing. In een onlangs gehouden overleg met de directeuren van de basisscholen in Noordwijkerhout en De Zilk is dit onderwerp uitvoerig besproken. De schooldirecteuren zijn belangrijk omdat zij het verzuim bij de leerplichtambtenaar moeten melden. En het is de vraag of dat altijd gebeurt. In de afgelopen jaren zijn de meldingen van luxe verzuim enorm toegenomen. Dit is in strijd met wat de leerplichtwet voorschrijft. Een schooljaar telt 40 weken onderwijs en 12 weken vakantieverlof, verdeelt door het jaar heen. Dit wil zeggen dat er voldoende mogelijkheden zijn meerdere weken aaneengesloten op vakantie te gaan.

Om preventief te kunnen werken zal er eerder worden overgegaan tot het opmaken van een proces-verbaal. Bij ouders ontstaat nu het beeld dat ze alleen maar een waarschuwing krijgen.
De volgende beleidsregels regels worden door het Regionaal Bureau Holland Rijnland en de gemeente Noordwijkerhout gehanteerd:

Artikel 11 onder f, vakantieverlof
Artikel 11 onder f LPW 1969 geeft de mogelijkheid om vrijstelling te vragen wegens de aard van het beroep van één van de ouders. Hierbij moet gedacht worden aan sommige beroepen in de horeca en aanverwante bedrijven. Ook sommige agrariërs kunnen hiervoor in aanmerking komen. Uit jurisprudentie is gebleken dat ervan uitgegaan wordt dat de ouder het merendeel van zijn inkomen slechts in deze periode (de zomervakantie) kan verdienen, en er op die grond toestemming moet worden verleend.

In artikel 13a lid 2 LPW 1969 is vastgesteld dat de directeur per schooljaar slechts éénmaal voor maximaal tien schooldagen vrijstelling wegens vakantie kan verlenen. Dit mag in géén geval in de eerste twee weken van het nieuwe schooljaar. Ook is het niet toegestaan dagen op te tellen tot een maximum van tien. Als er dus een tweede verzoek in hetzelfde schooljaar wordt gedaan door de ouders mag de directeur daarover niet beslissen. Dit verzoek dient te worden afgewezen.

Wanneer wordt een verzoek zeker afgewezen?

* Familiebezoek in het buitenland.

* Vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding.

* Vakantie in verband met een gewonnen prijs.
* Vakantie bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden.
* Uitnodiging van familie of vrienden om buiten de eigen schoolvakantie op vakantie te gaan.

* Eerder vertrekken of later terugkeren in verband met (verkeers)drukte.

* Verlof voor een kind omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.

* Deelname aan sportieve of culturele evenementen buiten schoolverband.

Het hieronder gegeven schema is als leidraad te gebruiken bij de beoordeling van dit wetsartikel.

Artikel 11 onder g, verlof vanwege gewichtige omstandigheden.

Artikel 11 onder g LPW 1969 kent nog een mogelijkheid om extra verlof te verlenen wegens andere gewichtige omstandigheden (zie ook artikel 14 LPW 1969).

Uitgangspunt bij `andere gewichtige omstandigheden' is, dat externe omstandigheden buiten de wil van de ouders en/of het kind plaatsvinden. Hierbij valt de beslissingsbevoegdheid uiteen in twee delen.

* Tot en met tien schooldagen per jaar beslist de directeur van de school over het al dan niet toekennen van het verlof.
* Bij meer dan tien dagen beslist de leerplichtambtenaar, nadat hij het hoofd heeft gehoord.

Tien schooldagen of minder
Hieronder wordt aangegeven welke omstandigheden in aanmerking komen voor het verlof:

* Verhuizing: maximaal één dag.

* Huwelijk van bloed en aanverwanten tot en met de derde graad binnen de woonplaats: maximaal één dag.

* Huwelijk van bloed en aanverwanten tot en met de derde graad buiten de woonplaats: maximaal twee dagen.

* Huwelijk van bloed en aanverwanten tot en met de derde graad buiten Nederland, binnen Europa vijf dagen, Buiten Europa tien dagen.

* 12,5-,25-, 40-, of 50 jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders: Maximaal één dag.

* Ernstige ziekte van bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad: periode in overleg met de directeur.
* Overlijden van bloed- en aanverwanten in de tweede graad: maximaal twee dagen. Buiten Nederland maar binnen Europa maximaal vijf dagen. Buiten Europa maximaal 10 dagen.

* Overlijden van bloed en aanverwanten in de derde en vierde graad: maximaal één dag.

Naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen met uitzondering van vakantieverlof. De directeur neemt hierover een beslissing en laat dit de ouders schriftelijk weten. Tegen de beslissing kan de belanghebbende een bezwaarschrift indienen bij het bevoegd gezag. Meer dan tien schooldagen
Het gaat hierbij om omstandigheden waarbij sprake is van een medische of sociale indicatie. In verband met een eventuele bezwaarprocedure moet de aanvraag ten minste 8 weken van tevoren bij de leerplichtambtenaar van Noordwijkerhout worden ingediend.

Artikel 13. Plichten voortvloeiend uit godsdienst of levensovertuiging Overzicht (niet christelijke) religieuze feestdagen Wij adviseren schooldirecteuren dit beleid te volgen bij het toekennen of afwijzen van verlof voortvloeiend uit godsdienst of levensovertuiging.

* Alleen voor religieuze feestdagen verlof verlenen.
* Bij verzoeken voor vrijstelling van geregeld schoolbezoek in verband met religieuze feestdagen, maximaal één dag per feest toestaan, ongeacht de duur van het feest.

* Onderstaande data kunnen worden gehanteerd als officiële religieuze (niet christelijke) feestdagen.

* Islamitische feestdagen: Offerfeestdagen (4 dagen), Suikerfeest (3 dagen)

* Islamitische feestdagen: Holifeest, Diwalifeest
* Joodse feestdagen: Paasfeest (2 dagen), Wekenfeest, Joods Nieuwjaar, Grote verzoendag, Loofhuttenfeest (éénmaal 2 dagen + éénmaal 3 dagen), Slotfeest, Vreugd der Wet

NB: de exacte data van de islamitische feestdagen zijn pas kort voor de viering bekend en verschillen per land, dit in verband met de stand van de maan in de diverse thuislanden.