Novib

Walden Bello te gast in de debatreeks Its NOT the Economy, Stupid!

Walden Bello, Filipijns activist, wetenschapper en mede-oprichter van de denktank Focus on the Global South debatteert op donderdag 19 maart in Den Haag met hoogleraar Ontwikkelingseconomie Peter van Bergeijk en CDA-kamerlid Kathleen Ferrier over oorzaken en oplossingen voor de economische crisis. Wat wordt het nieuwe verhaal achter onze nieuwe economie? En welke rol spelen ontwikkelingslanden daarin?

Organisatoren van het debat zijn OxfamNovib, het Institute of Social Studies (ISS) en het Transnational Institute.

In het eerste debat van de reeks pleitte activiste en politiek wetenschapper Susan George voor een nieuw narratief voor onze internationale economie. Duurzamer, met meer oog voor de negatieve aspecten en de slachtoffers van globalisering. Walden Bello neemt de handschoen op: deelt hij de analyse van George? Welke elementen van zon nieuw verhaal zijn voor hem cruciaal? En van welke instituties kunnen we zon verhaal verwachten?

Bello gaat vervolgens in debat met CDA-kamerlid Kathleen Ferrier en oud-topambtenaar en ontwikkelingseconoom prof. Peter van Bergeijk. Hoe kijken zij aan tegen het huidige denken over oorzaken van en oplossingen voor de crisis? Welke politieke keuzen moeten er worden gemaakt? En in hoeverre zijn de inzichten van Bello relevant voor het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse economische politiek?

Gespreksleider is prof. Louk de la Rive Box, rector van het ISS en voorzitter van de 'Round Table' van OxfamNovib.

Het debat is het tweede in een reeks van vijf debatten onder de titel Its Not the Economy Stupid!. Interessante sprekers uit de hele wereld laten hun licht schijnen over aspecten van
de huidige crisis die onvoldoende aandacht krijgen in het denken over oplossingen. Welke thema's worden over het hoofd gezien of bewust genegeerd? Wat betekent dat voor het beleid dat als antwoord op de crisis wordt ingezet? Hebben de economen wel een oplossing? Its Not the Economy Stupid! richt zich zowel op beleidsmakers, politici en onderzoekers als ook op buitenlanders in Nederland die werken bij internationale instellingen en bedrijven, met name in de Haagse regio.

Walden Bello is analyst en mede-oprichter bij de denktank Focus on the Global South in Bangkok en hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van de Filipijnen. Hij is een toonaangevend criticus van het huidige model van economische globalisering, afwisselend in de rol van activist, wetenschapper, academicus en journalist.

Kathleen Ferrier is tweedekamerlid voor het CDA.

Peter van Bergeijk werkte tot februari 2009 als topambtenaar bij het Ministerie van Economische Zaken, en is thans hoogleraar internationale economie bij het ISS in Den Haag,

Its NOT The Economy Stupid!
Aflevering 2: WaldenBello,
Kathleen Ferrier &
Peter van Bergeijk
Datum: donderdag 19 maart 2009
Tijdstip: 16.00 uur tot 18.00 uur
Locatie: ISS (Atrium),
Kortenaerkade 12
Den Haag
Voertaal: Engels

Bron: Oxfam Novib, 17 maart 2009