Verzamelen of veilen? Studiemiddag selectiebeleid museale collecties

17/03/2009 16:07

Instituut Collectie Nederland

Op donderdag 19 maart vindt in het Rijksmuseum van Volkenkunde een studiemiddag plaats

waarin selectie, afstoting en herplaatsing van museale objecten centraal staat.

Programma

Museumdirecteuren Karel Schampers (Frans Hals Museum), Steven Engelsman (Rijksmuseum voor Volkenkunde), Alexander van Grevestein (Bonnefanten Museum) en Stanley Bremer (Wereldmuseum) lichten hun selectiebeleid toe en bediscussiëren hun keuzes.

Het Instituut Collectie Nederland (ICN) presenteert de resultaten van het Programma Selectie waarin instrumenten zijn ontwikkeld om selectie en afstoting voor musea en andere professionele collectiebeheerders aantrekkelijk te maken. Het gaat om instrumenten zoals de herplaatingsdatabase, de museumveiling op eBay en de Leidraad Afstoten Museale Objecten (LAMO). De instrumenten zijn getoetst aan de ICN collectie. Tijdens de studiemiddag wordt de opbrengst van de museumveiling 2008 bekend gemaakt en wordt gesproken over de toekomst van de veiling.

Herplaatsen en veilen

Sinds 2007 worden museale objecten ter veiling aangeboden aan het Nederlandse publiek.

Werken die niet meer functioneren in een collectie krijgen zo een betere bestemming. Coördinatie van de internetveiling is in handen van het ICN en wordt op 1 mei overgedragen aan Veilet BV. Hierdoor is de continuïteit gewaarborgd.

Museale objecten die via het web worden verkocht zijn eerst via de herplaatsingsdatabase aangeboden aan andere professionele collectiebeheerders.

Zie ook: www.haaleenstukjemuseuminhuis.nl, www.museumveiling.nl en www.herplaatsingsdatabase.nl.

Opbrengsten

De opbrengsten van de veiling worden, na aftrek van kosten, goed besteed. Musea gebruiken het geld voor nieuwe aankopen. Opbrengsten uit verkoop van de ING Art Collectie gaan naar Unicef. De opbrengst van verkochte ICN objecten gaat naar het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving.





http://www.icn.nl