Gemeente Reimerswaal


Wethouder De Kunder als leerkracht tijdens leerplichtdag

Geplaatst op: 17-03-2009
door: ()

Het recht van kinderen op onderwijs staat centraal tijdens de landelijke leerplichtdag!

Naar school gaan en iets leren is het recht van ieder kind. Dit recht staat centraal tijdens de dag van de leerplicht, die donderdag 19 maart voor de zesde achtereenvolgende keer wordt gehouden. Onder het motto School? Bekijk `t ..eens anders! wordt deze dag op verschillende manieren aandacht besteed aan het recht van kinderen om te leren. Dit gebeurt in het basisonderwijs door speciale gastlessen. In Reimerswaal verzorgt wethouder De Kunder een gastles over leerplicht. Dit gebeurt op 4 basisscholen.

Wethouder De Kunder komt achtereenvolgens naar de Dr. A. Comrieschool (9.00 uur), De Eendracht (10.15 uur), De Schuttevaer (13.15 uur) en De Welle (14.30 uur) om de leerlingen uit groep 7/8 iets te vertellen over zijn ervaringen als scholier. Was het toen leuker of juist niet en waren er toen meer of minder schoolregels.

Voor het voortgezet onderwijs zijn er op de dag van de leerplicht geen speciale acties gepland. Later dit jaar volgt voor het voortgezet onderwijs nog een speciale actie om schoolverzuim tegen te gaan.

De dag van de leerplicht is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en gemeente en bestaat sinds 2004. Met een aantal, vaak ludieke, acties willen leerplichtambtenaren aandacht vragen voor de Leerplichtwet. Deze is in 1900 ingevoerd om kinderen te beschermen tegen kinderarbeid.
Tegenwoordig zijn er andere redenen om te spijbelen: een paar dagen eerder op vakantie, een dagje winkelen of gewoon een paar uurtjes spijbelen in plaats van in de klas zitten. Het lijkt onschuldig maar het is en blijft spijbelen. En spijbelen is volgens de Leerplichtwet verboden. Iedereen tot 18 jaar moet namelijk (deeltijd) onderwijs volgen.
Dit jaar is gekozen voor een andere insteek: De wet op de leerplicht waarborgt tegelijkertijd ook het recht op onderwijs voor kinderen. Dit recht is opgenomen in de rechten van het kind van de Verenigde Naties.

Al deze acties worden gehouden om jongeren, ouders, verzorgers en leraren te wijzen op het belang van leerplicht en het tegengaan van schoolverzuim. Schoolverzuim leidt vaak tot problemen op straat. Jongeren die rondhangen tijdens schooltijd gaan zich vervelen en kunnen daardoor soms kattenkwaad uithalen. Bovendien kan spijbelen ertoe leiden dat een leerling helemaal niet meer naar school gaat. Het aantal jongeren dat voortijdig de school verlaat is in Nederland nog altijd 64.000 per jaar.