PLAY OUT - Videocollecties nu toegankelijk

18/03/2009 11:11

Instituut Collectie Nederland

In Play out, een project waarin mediakunstcollecties toegankelijk zijn gemaakt, is onderzoek gedaan naar de beste methode om videokunstwerken in Nederlandse museumcollecties op te slaan en direct, zonder kwaliteitsverlies online beschikbaar te hebben. Daarbij zijn ook internationale ontwikkelingen en standaarden bekeken. De ICN collectie van 150 videokunstwerken is nu te zien in de mediatheek van het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) in Amsterdam.

Na jaren waarin de nadruk van onderzoek heeft gelegen op het zoeken naar mogelijkheden van behoud, is nu de conservering en toegankelijkheid van de kunstwerken het thema. De geconserveerde videowerken uit de ICN collectie zijn (met die van De Appel, Het Groninger Museum, het Kröller-Müller Museum en de NIMk documentatiecollectie) als eerste behandeld en voor raadpleging online geschikt gemaakt. Representatieve fragmenten van de ICN werken zijn via www.icn-collectie.nl beschikbaar. Via de NIMk mediatheek zijn de videowerken volledig en direct raadpleegbaar. Uiteraard met toestemming van de kunstenaars. Play out werd mogelijk gemaakt door een subsidie in het kader van Digitaliseren met beleid van SenterNovum.

Seminar, 19 maart

Op donderdag 19 maart vindt in het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) in Amsterdam een seminar plaats over het online toegankelijk maken van videokunstwerken. Aanleiding is de afronding van het door het NIMk geïnitieerde project Play out, waarin het duurzaam beschikbaar stellen van videokunst centraal staat. Het seminar wordt georganiseerd door het Instituut Collectie Nederland (ICN) en het NIMk.

Het seminar vindt plaats van 15.00 uur - 17.30 uur in het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Keizersgracht 264, Amsterdam.

Lunchlezing, 7 april

Evert Rodrigo, ICN adviseur Rijkscollecties, geeft op 7 april een toelichting op het project. De lezing vindt plaats van 12.30 -13.30 uur in de voorzaal van het ICN, Gabriël Metsustraat 8, Amsterdam.





http://www.icn-collectie.nl/video