Universiteit Maastricht

Persberichten 2009

18 maart 2009
Euregio Maas-Rijn werkt aan biotechnologie van de toekomst Kickoff-bijeenkomst Alma In Silico op 19 maart

De Euregio Maas-Rijn telt ruim 130 onderzoekscentra en 290 biotech ondernemingen. Terwijl iedere nationale regio in deze Euregio een kleine speler is in de levenswetenschappen, ontstaat door Euregionale clustering van hun activiteiten een enorme potentie, vergelijkbaar met de regio rond Boston in de Verenigde Staten, die een sleutelrol op wereldniveau speelt. Met behulp van een miljoenensubsidie in het kader van het Interreg IV programma is onlangs het project Alma In Silico gestart: een samenwerking tussen GIGA-Research (Universiteit van Luik), Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en de Universiteiten van Hasselt en Aken. Zij gaan hun high-tech infrastructuur op het gebied van de systeembiologie coördineren en exploiteren. Bedrijven en onderzoekers krijgen hiermee de mogelijkheid om op grote schaal experimentele data te genereren en kennis hieruit te destilleren. Op donderdag 19 maart organiseren de samenwerkingspartners een kickoff-bijeenkomst bij de Universiteit Luik, van 14:00-16.00 uur in Château de Colonster.

De Europese fondsen van Interreg IV en de betrokken regio's (Waalse Regio, Noord-Rijnland-Westfalen, Vlaamse Gemeenschap, Nederlands en Belgisch Limburg) financieren het project met een subsidie van 7.660.000 euro. Interreg IV is gericht op het stimuleren van de samenwerking tussen de academische wereld en het bedrijfsleven. Met deze subsidie gaat Alma In Silico state-of-the-art platforms realiseren op het gebied van biotechnologie en bioinformatica.

Het project borduurt voort op de Euregionale virtuele laboratorium­ omgeving, die in het kader van het Interreg III project Alma-grid is gerealiseerd. Alma-Grid is een strategische alliantie van vier academische centra, die een virtueel laboratorium hebben gerealiseerd om hun geavanceerde technologische infrastructuur en expertise beschikbaar te stellen voor de Euregionale biotechnologiewereld. Met Alma In Silico wordt het beschikbare netwerk uitgebouwd en geëxploiteerd in concrete Euregionale samenwerkingsprogramma's.

In het laatste decennium hebben met name de technologische ontwikkelingen voor een revolutie in de levenswetenschappen gezorgd. Voorheen was het alleen mogelijk van een levend organisme moleculaire en cellulaire deelprocessen te onderzoeken, maar nu is het technologische potentieel beschikbaar om biologische systemen integraal en compleet te bestuderen en te exploiteren. Dat maakt wetenschappelijke en medische doorbraken in het begrijpen van de oorzaken van en nieuwe therapeutische mogelijkheden voor ziektes zoals kanker, hart-en vaatziekten mogelijk. In de Euregio Maas-Rijn wil Alma in Silico de belangrijkste katalysator zijn, die het academische en industriële onderzoekspotentieel en - klimaat enorm zal versterken.