BOM organiseert seminar in Japan

19/03/2009 09:23

Brabantse Ontwikkelings Maatschappij NV (BOM)

De N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) gaat de Japanse semiconductor branche maandag a.s. vertellen welke kansen Brabant biedt om samen te werken aan succesvolle innovaties. De BOM is in Tokyo een van de organisatoren van een seminar dat vooral in het teken zal staan van de samenwerking tussen Japan en Nederland op het gebied van hightech innovaties. Inmiddels hebben zich al meer dan 100 Japanse bedrijven en instellingen voor het seminar aangemeld.

Nederland behoort met Japan en de VS tot de topregio's in de wereld op het gebied van de semiconductor industrie. In Nederland is deze hightech bedrijfstak geconcentreerd in Brabant, Twente en rond Nijmegen. Behalve wereldleidende bedrijven als Philips, ASML en NXP zijn in genoemde regio's meer dan 150 kleinere ondernemingen op dat gebied actief. In de hele Semiconductor Value Chain spelen innovaties een uitermate belangrijke rol. Nederland kent op dat gebied inmiddels een open systeem waarbij bedrijven, kennisinstituten en R? bedrijven elkaar opzoeken en onderling samenwerken. Exponent van deze 'open innovatie' in Nederland is de High Tech Campus in Eindhoven. De BOM is ervan overtuigd dat er voor Japanse bedrijven en research instituten voor hun productontwikkeling in Brabant veel te halen is. De aanwezigheid op het seminar heeft dan ook mede tot doel om het Japanse bedrijfsleven uit te nodigen voor een bezoek aan de High Tech Campus.

Het bezoek van de BOM aan Japan onderstreept de nieuwe weg die de ontwikkelingsmaatschappij inslaat om naast de traditionele manier van acquisitie plegen ook op andere manieren waardevolle contacten te leggen die kunnen leiden tot buitenlandse investeringen in Brabant. Het gaat om het realiseren van matches tussen branches en bedrijfstakken die zowel in het buitenland als in Brabant sterk vertegenwoordigd zijn. Het bezoek van de BOM aan Japan heeft dan ook tot doel om de hightech relaties tussen dat land en Brabant verder te versterken. Om in de nieuwe acquisitietermen te spreken: het gaat om de verkoop van een specifiek top technologie cluster. In februari was de BOM mede organisator van een soortgelijk seminar in India. Dat stond toen in het teken van de IT branche en leverde veel bezoekers en contacten op.

Hoewel de semiconductor branche zowel in Nederland als Japan zwaar is getroffen door de economische crisis, heeft de BOM de plannen voor het seminar toch doorgezet. De grote opkomst bevestigt de verwachting dat Japanse bedrijven belangstelling hebben voor de innovatie-mogelijkheden die Nederland en vooral ook Brabant te bieden hebben. De BOM organiseert het seminar samen met haar 'zuster ontwikkelingsmaatschappij' OOST NV en het NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency van het Ministerie van EZ). Tot de sprekers behoren behalve senior manager Marcel de Haan van de BOM ook vertegenwoordigers van ASML en NXP.