Gemeente Geertruidenberg


Henricusgebouw aangemeld als `verrommelde' plek

Mijn mooi Brabant is een project van de provincie Noord-Brabant waarbij gemeenten een `verrommelde' locatie aan kunnen melden voor provinciale subsidie.

De gemeente Geertruidenberg heeft voor Mijn mooi Brabant het Henricusgebouw en het bijbehorende hofje aangemeld. Dit oude schoolpand in Raamsdonksveer is dringend aan een opknapbeurt toe. Waarschijnlijk wordt in mei duidelijk of het Henricusgebouw door de provincie op het lijstje locaties is gezet waarop gestemd kan worden. In juni gaat dan de internetstemming van start, waaraan alle Brabanders mee kunnen doen.

De gemeente heeft het voorstel voor Mijn mooi Brabant opgesteld samen met de Stichting Veers Erfgoed. Het is de bedoeling om zowel het Henricusgebouw als het gehele Schoolpad aan te pakken. Het straatje heeft echter meerdere eigenaren en de gemeente heeft hen nog geen toestemming kunnen vragen voor de plannen. Daarom beperkt de aanvraag zich voorlopig tot het gebouw en het grootste gedeelte van het hofje (Schoolpad) hiervoor.

Het Henricusgebouw aan Schoolpad 2 in Raamsdonksveer dateert uit 1872. Volledige restauratie van het pand en een deel van het Schoolpad zou volgens de eerste schattingen ongeveer EUR 700.000,-- kosten. De provincie stelt als voorwaarde dat de op te knappen locatie niet minder dan EUR 150.000,-- en niet meer dan 1,5 miljoen mag kosten.

Het pand wordt momenteel vooral gebruikt als opslagplaats voor het grondboorbedrijf van de eigenaren, twee broers uit Raamsdonksveer. De eigenaren hebben zich bereid verklaard mee te werken aan het opknappen van het Henricusgebouw. De bedoeling is om het gerestaureerde pand geschikt te maken voor een sociaal-maatschappelijke functie. Zo zou gedacht kunnen worden aan een klein vestzaktheater om de amateurkunst in de gemeente verder te stimuleren. Wanneer het vervallen gebouw gerenoveerd wordt en het dorpshofje weer sfeervol wordt aangekleed, ontstaat een aantrekkelijk geheel aan het Schoolpad.

Historie

Hoewel het gebouw niet op de gemeentelijke monumentenlijst staat, zijn er veel originele elementen uit de oorspronkelijke bouwperiode bewaard gebleven in het pand. Het gebouw heeft een rijke historie. In 1872 werd het geopend als eerste openbare school van Raamsdonksveer. Tegenover de school kwam ook een bovenmeesterwoning. Het schoolgebouw had drie leslokalen, waar gemengd les werd gegeven. Het pad langs de school heet in de volksmond 't Mistergangeske (meesterspaadje). Het is een oude historische looproute die tegenwoordig weinig gebruikt wordt omdat de Hoofdstraat - parallel aan het Schoolpad - die functie heeft overgenomen. Toen Raamsdonksveer nog een klein agrarische dorp was, lagen verschillende boerderijen met hun woongedeelte aan dit pad.

Wanneer er een nieuwe school gebouwd wordt, komt in 1895 het oude schoolgebouw leeg te staan. Het is dan nog steeds eigendom van de gemeente Raamsdonk en wordt gebruikt als repetitielokaal voor harmonie De Eendracht. In 1921 koopt het Rooms Katholieke kerkbestuur de oude school en noemt die vanaf dan het Henricusgebouw. Diverse verenigingen die gelieerd zijn aan de parochie hebben in het gebouw een onderkomen. In de oorlog doet het gebouw tijdelijk dienst als kerk wanneer de Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk wordt opgeblazen. In 1946 nemen diverse verenigingen het gebouw weer in gebruik, waaronder ook de toneelclub. Bij de watersnoodramp van 1953 is het Henricusgebouw het punt van waaruit kleding en dekens voor de getroffenen worden ingezameld en uitgedeeld. In de jaren zeventig gaat het gebouw over in particuliere handen.

In juni gaat de stemming van start waarbij alle Brabanders kunnen kiezen welke rommelplek de provinciale subsidie moet krijgen. Via de website www.mijnmooibrabant.nl is al te zien welke projecten de diverse gemeenten hebben aangemeld.