Gemeente Westvoorne


Boomfeestdag 2009 in Westvoorne
Boomplantdag foto W vd Blink

(Persbericht)

Woensdagochtend 18 maart jl. hebben vanaf 09.45 uur schoolkinderen uit Oostvoorne Noorse esdoorns (bomen) geplant aan de IJsvogellaan in Oostvoorne en hebben schoolkinderen uit Rockanje en Tinte een bezoek gebracht aan het bezoekerscentrum van het Zuid-Hollands Landschap.

Wethouder Van Lith was present in Oostvoorne, wethouder Klok verwelkomde de schoolkinderen uit Rockanje en Tinte bij de Tenellaplas. De kinderen uit Oostvoorne waren de hele ochtend druk in de weer om 38 bomen te planten, de kinderen uit Rockanje en Tinte hebben onder leiding van vrijwilligers van het Zuidhollands Landschap anderhalf uur door de duinen gestruind.
Om 11.00 uur waren alle bomen toegedekt met bomenzand, was de wandeling voltooid en kregen alle kinderen een groen cadeautje van de gemeente mee naar huis. Het was een leuke, leerzame ochtend.

Historie Boomfeestdag vanaf 1919 tot 2009
In 1919 is er voor het eerste sprake van een Boomplantdag. De oprijlaan van kasteel Doorwerth wordt van nieuwe beuken voorzien. De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties uit in 1954 haar bezorgdheid over de onoordeelkundige ontbossing in veel landen, waardoor erosie en woestijnvorming veel meer voorkomt. Een resolutie wordt aangenomen om mensen bewuster te maken van de waarde van de bomen.
Het Nederlandse Staatsbosbeheer richt in 1956 het Landelijk Comité Boomplantdag op. In 1980 wordt de naam gewijzigd in Stichting Nationale Boomfeestdag.

In april 1957 wordt in Apeldoorn de eerste Boomplant(feest)dag gevierd met 1600 kinderen. Ruim 50 jaar later doen 100.000 kinderen mee in ruim 79% van de gemeenten. In de 50 jaar dat de boomfeestdag bestaat zijn meer dan 10 miljoen bomen geplant.
De doelstelling van de stichting is kinderen van 10 tot 12 jaar kennis, inzicht en begrip voor bomen bij te brengen inclusief het belang van bomen voor de samenleving. Kinderen zijn de volwassenen van morgen en als zij het belang van bomen in de natuur inzien, gaan zij zich later hopelijk ook inzetten voor een groene en leefbare wereld. Meer informatie kunt u vinden op: www.boomfeestdag.nl.