Stadsdeel Amsterdam-Noord

"Vroeg Eropaf " met Agis

Woensdag 18 maart ondertekenden portefeuillehouder Welzijn, Kees Diepeveen, en vertegenwoordigers van Agis, Doras en DWI een convenant in het kader van het project Vroeg Eropaf. Doel van de pilot is te onderzoeken of de Vroeg Eropaf-aanpak ook effectief is bij een betalingsachterstand van verzekerden van Agis. Stadsdeel Amsterdam-Noord is het eerste stadsdeel dat hierbij samenwerkt met Agis.

Gedurende de pilot meldt Agis 500 verzekerden, woonachtig in Amsterdam-Noord, met een betalingsachterstand van 3 maanden over de basisverzekering aan bij Doras. Meteen na de melding ontvangen de verzekerden bezoek van een maatschappelijk werker en een schuldhulpverlener om zo nodig een hulpverleningstraject of een betalingsregeling af te spreken.

Portefeuillehouder Kees Diepeveen: "Het bijzondere van dit project is dat de hulpverleners de mensen met betalingsachterstand in een vroeg stadium benaderen. Uit ervaring blijkt dat bij vroeg ingrijpen de kans het grootst is dat problemen kunnen worden opgelost, dat mensen niet verder financieel afglijden."

`Vroeg er op af'
`Vroeg er op af' is in Amsterdam-Noord gestart als proef in juli 2007. Doel is het voorkomen van uithuiszetting door huurschuld. Voor dit doel wordt samengewerkt door woningcorporaties en Doras. De werkwijze is dat de corporaties mensen met een beginnende huurschuld melden bij Doras, voordat de deurwaarder wordt ingeschakeld. Een maatschappelijk werker en een schuldhulpverlener van Doras voeren een huisbezoek uit en zetten - indien noodzakelijk - een hulpverleningtraject in. In Amsterdam-Noord is door deze aanpak het aantal uithuiszettingen in 2008 gedaald met 31%. Bij 42% van de cliënten heeft interventie door Vroeg Eropaf voorkomen dat de problematiek zich heeft verergerd. Uit de cijfers blijkt dat in 83,8% van de gevallen achterstand is betaald en/of een regeling is getroffen. Hiermee wordt zowel de effectiviteit als ook de preventieve werking van Vroeg Eropaf aangetoond.

Het initiatief van stadsdeel Amsterdam-Noord voor `Vroeg er op af' is inmiddels overgenomen door de gemeente Amsterdam. De samenwerking met Agis is een uitbreiding van deze werkwijze.