Technische Universiteit Eindhoven

Eredoctoraat voor wiskundige Onno Boxma

Geplaatst: 19 maart, 2009

De Universiteit van Haifa (Israël) heeft besloten prof.dr.ir. Onno Boxma in juni een eredoctoraat te verlenen. Boxma is hoogleraar Stochastische Besliskunde aan de TU/e-faculteit Wiskunde en Informatica en wetenschappelijk directeur van EURANDOM, het op de TU/e-campus gevestigde onderzoeksinstituut voor stochastiek.

Onno Boxma. Foto: Bart van Overbeeke.

Boxma krijgt het eredoctoraat voor doorbraken in de toegepaste kansrekening, zegt hij in een reactie. Haifa is net als Eindhoven een bolwerk van wachtrijtheorie, mijn specialisme. Wachtrijen zijn maatschappelijk van groot belang, vindt hij. Je vindt ze overal: in supermarkten en het verkeer, maar ook in fabrieken die chips produceren en bij draadloze communicatie. Hier in Eindhoven houden we ons met zowel de theorie als praktijk van wachtrijen bezig.

De TU/e-prof werkt hiervoor onder meer samen met prof.dr.ir. Koos Rooda van Werktuigbouwkunde, met de faculteit Elektrotechniek in het profileringsgebied Broadband Telecommunication Technologies en met de faculteit IE&IS in het profileringsgebied LOIS (Logistics, Operations, and their Information Systems).

Boxma denkt dat zijn uitverkiezing voor een eredoctoraat mede gezien moet worden als een erkenning voor EURANDOM en de Eindhovense wiskunde als geheel. De wiskunde staat er erg goed voor. We hebben hier geen superster, maar de kwaliteit is gemiddeld erg hoog, zowel op het vlak van de discrete wiskunde, als de computational science en de stochastiek. Bij dat laatste speelt EURANDOM ook een belangrijke rol. We weten talentvolle jonge mensen aan te trekken die doordringen tot de wereldtop.