Univé-VGZ-IZA-Trias en Erasmus Universiteit onderzoeken geluk

19/03/2009 10:43

UVIT

Verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT) start samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam een grootschalig en langlopend onderzoek naar geluk. Het doel van dat onderzoek is om methodes te ontwikkelen die mensen meer greep geven op hun eigen geluk. Het project gaat medio 2009 van start. Vanuit de Erasmus Universiteit zijn prof. dr. Ruut Veenhoven, prof. dr. Arnold Bakker en drs. Wido Oerlemans betrokken.

De gemiddelde Nederlander is best gelukkig, maar toch minder gelukkig dan mogelijk is. In Denemarken zijn de mensen gelukkiger. Veel Nederlanders willen ook graag wat gelukkiger worden dan ze nu zijn. Dat zou niet alleen prettig zijn, maar ook goed voor hun gezondheid, want geluk maakt mensen minder vatbaar voor ziekte. Gelukkige mensen leven daarom langer.

Geluk hangt voor een deel af van erfelijke aanleg en omstandigheden waar weinig aan te veranderen valt. Een belangrijk deel hebben wij echter in eigen hand. Onderzoekers schatten dat ongeveer 40 procent van ons geluk afhangt van de manier waarop we ons eigen leven inrichten. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe ze dat het beste kunnen doen. Univé-VGZ-IZA-Trias gaat die mensen helpen bij het zoeken naar de levenswijze die het beste bij hen past. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een methode die ontwikkeld is aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en die nu samen met Univé-VGZ-IZA-Trias wordt beproefd.

Deelnemers aan dat programma beantwoorden iedere maand via internet enkele vragen over hun geluk. Ze geven met een cijfer aan hoe gelukkig ze zich de laatste maand gevoeld hebben. In een dagboek geven ze aan wat ze gedaan hebben en hoe prettig ze zich daarbij voelden. Deelnemers kunnen hun geluk vervolgens vergelijken met dat van de gemiddelde Nederlander of met het geluk van mensen in dezelfde levenssituatie.

Deelnemers krijgen daarmee meer zicht op hun eigen geluk. Ze kunnen ook zien of gelukkiger mensen hun tijd anders besteden, bijvoorbeeld of ze meer sporten. Het onderzoek gaat jaren lopen en deelnemers krijgen daardoor ook in beeld of ze in de loop van de tijd meer of minder gelukkig worden.

Op langere termijn levert dit onderzoek ook informatie op over effecten van levenskeuzen op geluk, bijvoorbeeld over het effect van vroeg stoppen met werken. Bij dat soort levenskeuzen weet je vaak niet hoe dat voor je zal uitpakken en dan is het nuttig om te weten hoe het vergelijkbare mensen vergaan is die zo'n keuze jaren eerder gemaakt hebben.

Met het project willen beide partijen een bijdrage leveren aan gezondheid en geluk in Nederland en hopen zij de wetenschappelijke kennis over geluk te verdiepen. Met deze kennis wordt geluk tastbaarder als gezondheidspreventie-instrument. De inzet van zorggerelateerde preventie staat hoog in het vaandel bij Univé-VGZ-IZA-Trias.





http://www.uvit.nl/