Gemeente Urk

18 maart 2009 Boomfeestdag voor schoolkinderen Urk

De gemeente Urk nodigt leerlingen van drie basisscholen uit mee te doen aan de Nationale Boomfeestdag op woensdag 18 maart 2009. Ongeveer 75 kinderen uit groep 8 van enkele basisscholen, planten die dag bomen in het Urkerbos. Wethouder Klaas Kramer zal de eerste boom planten om 10.45 uur als start van de Boomfeestdag op Urk. Dit initiatief van Stichting Nationale Boomfeestdag heeft als doel met name de kinderen bewust te maken van hoe om te gaan met de natuur. De organisatie is mede in handen van Stichting Flevolandschap.

Net als vele kinderen in heel Nederland werken de schoolkinderen mee aan de Boomfeestdag. Medewerkers van de gemeente Urk en Stichting Flevolandschap begeleiden en assisteren de kinderen bij het planten van de bomen in het Urkerbos. Na afloop ontvangen de leerlingen als herinnering een presentje. Wegens bezuinigingen was de laatste Boomfeestdag op Urk in 2004. Het is de bedoeling dat Urk nu weer elk jaar deelneemt aan het jaarlijkse evenement. Omdat slechts een beperkte plantlocatie beschikbaar is doen dit jaar drie scholen mee. Stichting Nationale Boomfeestdag
Op initiatief van Stichting Nationale Boomfeestdag werken gemeenten, Staatsbosbeheer, Flevolandschap, Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie (IVN) en Natuurmonumenten samen om de schoolkinderen te leren de natuur te respecteren en te onderhouden. De Stichting Nationale Boomfeestdag heeft zich tot doel gesteld de kinderen en indirect hun ouders en verzorgers, te doordringen van het feit dat een gezonde natuur onmisbaar is voor een gezond leven. Ook de houding die mensen hebben ten opzichte van de hun omringende natuur, de boom in al zijn facetten in het bijzonder, willen zij positief beïnvloeden. De stichting richt zich op de leerlingen van het basisonderwijs, hun leerkrachten en de ouders.

Populair gezegd is de doelstelling: kinderen en hun ouders op positieve wijze te confronteren met de noodzaak de natuur te respecteren en te onderhouden. Elk jaar wordt op de derde woensdag in maart de nationale boomfeestdag gehouden. Een evenement wat grotendeels door schoolkinderen wordt gerealiseerd.

Meer informatie is te vinden op www.boomfeestdag.nl.