Gemeenten voeren digitaal dossiers JGZ ('EKD') in

19/03/2009 12:30

VNG

Gemeenten hebben goede vorderingen gemaakt met de invoering van digitale dossiers in de jeugdgezondheidszorg, ook wel EKD genoemd. Voor bijna alle GGD'en (87,5%) en zorgorganisaties (88%) is de financiering geheel of grotendeels gerealiseerd. De GGD'en en zorgorganisaties zijn nu aan zet om te implementeren. De verwachting is dat per 2010 overal in Nederland met digitale dossiers kan worden gewerkt.

Dit bleek op de conferentie 'Zorgen dat het werkt' die op donderdag 19 maart 2009 in Amersfoort plaatsvond. De VNG heeft het afgelopen jaar gemeenten, GGD'en en zorgorganisaties ondersteund bij de invoering van de digitale dossiers JGZ. Dit met subsidie van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin. Bart Eigeman, voorzitter van de VNG-commissie Onderwijs, Zorg en Welzijn, benadrukte dat dit resultaat is gehaald in een politiek en maatschappelijk klimaat die de invoering niet gunstig gezind was en dat het digitaal dossier een hulpmiddel is om goede zorg te geven. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin sprak voor de rol van VNG en de gemeenten zijn waardering uit.

Waarom digitaal?

Digitale dossiers verbeteren de jeugdgezondheidszorg sterk. Het is een middel om de jeugdgezondheidszorg efficiënt te organiseren. Digitale dossiers raken niet zoek, ze zijn beter leesbaar en overal toegankelijk. Bovendien maakt een digitaal dossier gegevens beter beschikbaar voor epidemiologisch onderzoek, managementinformatie en beleidsinformatie voor gemeenten. Anders gezegd: met een digitaal dossier is ieder kind in Nederland in beeld.

Rol gemeenten en instellingen bij de invoering

Van de GGD'en en zorgorganisaties werd verwacht dat zij een licentie nemen op een (bestaande) applicatie (softwarepakket) voor digitale dossiers JGZ of deze aankochten. De gemeenten hadden tot taak de invoering bij de instellingen in regionaal verband te regisseren en de noodzakelijke financiële randvoorwaarden te creëren. Daarnaast werd een eigen bijdrage van gemeenten gevraagd. Het bestuurlijk traject is nu afgerond.

Vervolg project voor instellingen

In het kader van een vervolgproject van GGD Nederland en Actiz zullen de instellingen bij de implementatie ondersteund worden zodat per 2010 overal met een digitaal dossier JGZ wordt gewerkt. Inmiddels hebben 73 instellingen (91%) de pakket selectieprocedures gestart.

Den Haag, 19 maart 2009








Vereniging Nederlandse Gemeenten