Senternovem

16-03-2009 | Innovatieve ondernemers gezocht die helpen Biodiversiteit te behouden

Bent u ondernemer en heeft u ideeën die helpen biodiversiteit te behouden? Dan zijn wij op zoek naar u! De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gerda Verburg, nodigt ondernemers uit voorstellen in te dienen voor nieuwe producten of diensten die bijdragen aan behoud van soorten of ecosystemen, in Nederland of daarbuiten. De beste voorstellen krijgen de kosten van een haalbaarheidsonderzoek betaald. De bedrijven met de beste haalbaarheidsonderzoeken krijgen de kosten van het ontwikkeltraject van de innovatie betaald.

Relevante werkvelden zijn bijvoorbeeld

* Het instandhouden, verbeteren of beschermen van ecosystemen en de specifieke soorten die daar onderdeel van maken.
* Alternatieven voor producten of diensten die schade aanrichten aan de biodiversiteit.

* De ontwikkeling van markten voor biodiversiteit en daarmee samenhangende goederen en diensten.

* Duurzaam benutting van ecosysteemdiensten die bijdraagt aan het behoud van ecosystemen.

* Bewustwording of gedragsverandering gericht op een transitie naar een duurzame economie die een positieve bijdrage levert aan de instandhouding van de biodiversiteit.

* Het verduurzamen van de productie van en de handel in producten die ecosystemen onder druk zetten zoals hout, soja, palmolie, biomassa en veen.

Biodiversiteit wordt beïnvloed door heel veel verschillende factoren. Er zijn dan ook heel veel verschillende invalshoeken mogelijk om te komen tot een voorstel dat past binnen deze oproep. Schroomt u niet om een onconventioneel voorstel in te dienen. We zoeken innovatieve voorstellen voor nieuwe producten, diensten op processen met commercieel perspectief.

Expliciet uitgesloten zijn innovaties gericht op biobrandstoffen, bio-energie, CO2 opslag, reductie van CO2-uitstoot en genetische modificatie van gewassen en rassen.

Data en budget
De eerste fase van de tender SBIR (Small Business Innovation Research programma) voor Biodiversiteit zal onder voorbehoud 30 maart open gaan en sluiten op 19 mei 2009 (17.00 uur). In de oproep die 30 maart wordt verstuurd staat het budget vermeld. Zodra de tender is geopend wordt deze rondgestuurd naar geïnteresseerden. U kunt zich hier voor aanmelden op sbirinfo@senternovem.nl. Dat is alleen nodig als u deze vooraankondiging doorgestuurd heeft gekregen.

Informatiebijeenkomst
Er zijn vier informatie bijeenkomsten gepland:

* 7 april in Eindhoven

* 9 april in Rotterdam

* 14 april in Zwolle

* 16 april in Amsterdam

De bijeenkomsten starten om 17:30.
U kunt zich nu al aanmelden door o.v.v. `Bijeenkomst SBIR Biodiversiteit' een e-mail te sturen naar sbirinfo@senternovem.nl. Vermeld u op welke bijeenkomst u aanwezig zult zijn.

Meer informatie
Binnenkort zal op deze site meer informatie over deze tender en de informatiebijeenkomsten worden geplaatst.
Voor vragen over de tender van SBIR kunt u contact opnemen met Ruben Prins 070 - 373 5801 of per e-mail.

Tot slot
Als u anderen kent waarvan u denkt dat de SBIR Biodiversiteit interessant is, stuurt u deze vooraankondiging dan gerust door.