Partij van de Arbeid

Koenders ontdaan over uitspraken paus

19-03-2009 11:29

Minister Koenders veroordeelt de uitspraken van Paus Benedictus XVI over de versterking van het aidsprobleem door condoomgebruik. Ik vind het buitengewoon schadelijk en ernstig dat deze paus mensen verbiedt om zichzelf te beschermen. Het zet de strijd tegen aids jaren achteruit.

Vlak voor zijn bezoek aan Kameroen heeft Paus Benedictus XVI herhaald dat het gebruik van condooms niet de oplossing is van het aidsprobleem en het zelfs alleen maar verergert. De uitspraken zijn op zichzelf geen nieuws, maar het moment is erg ongelukkig. Koenders in het NOS-journaal: We hadden gedacht na veel gesprekken met de katholieke kerk in Afrika, dat men in de praktijk veel genuanceerder ging denken over het gebruik van condooms. Nu komt de leider van de katholieke kerk in Afrika, met de boodschap dat het gebruik van condooms nota bene schadelijk is. Echt heel ernstig.

>> Bekijk hier het fragment

Ondanks het feit dat seksuele onthouding inderdaad verspreiding van aids voorkomt, is onthouding alleen geen reële optie voor veel mensen. Dit lijkt meer op een ideologisch debat aldus Koenders. De paus levert zo geen bijdrage aan het terugdringen van de aidsepidemie, gaat voorbij aan het onnoemelijke leed dat aids veroorzaakt en draagt daardoor bij aan het enorme stigma en discriminatie van mensen met hiv.