Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ondertiteling commerciële omroepen goedgekeurd (19/03/09)

Basis voor inclusieve televisie gelegd

Ondertiteling

Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens is als initiatiefneemster verheugd dat er na enige strubbelingen toch een akkoord is om een minimum aan ondertiteling te garanderen bij de commerciële televisieomroepen.

Een amendement op de mediadecreten werd daartoe ingediend door Helga Stevens, Bart Caron, Margriet Hermans, Carl Decaluwe en Kurt De Loor. Zij ondertekenden één jaar geleden ook het initiële voorstel rond inclusieve televisie toen zij nog allen tot de Vlaamse meerderheid behoorden.

De verplichtingen voor de commerciële zenders zijn in het huidige voorstel wel teruggebracht tot alle nieuwsuitzendingen (zowel middag, avond als laatavond) en 90% van de informatieve programmas. Binnen de drie jaar zullen deze programmas ook toegankelijk zijn voor doven en slechthorenden. Dit voorstel gaat niet zo ver als het initiële voorstel maar betekent toch een grote stap vooruit. Het basisrecht op informatie voor de 800.000 dove en slechthorende Vlamingen wordt zo gegarandeerd. Het amendement werd gisteren goedgekeurd in het Vlaams Parlement.

Inclusieve televisie voor mensen met een visuele of auditieve handicap

Hetzelfde amendement bepaalt ook dat een aanzienlijk aandeel van de programmas van de omroepen toegankelijk moeten zijn voor personen met een visuele of auditieve handicap. De Vlaamse Regering zal daartoe quota bepalen voor audiobeschrijving en auditieve ondertiteling (voor blinden en slechtzienden) alsook voor Vlaamse Gebarentaal en de ondertiteling van andere dan informatieve programmas (voor doven en slechthorenden).

Voor het toegankelijk maken van de programmas zal de Vlaamse Regering subsidies verstrekken.

Het kostte bloed, zweet en tranen om deze regeling er door te krijgen, maar ik ben toch tevreden dat we opnieuw een stap vooruit zetten. Er is nu een belangrijke basis gelegd. En met deze regelgeving in de hand kan de Minister van Media in de volgende Vlaamse Regering aangesproken worden om verdere initiatieven te nemen, aldus Helga Stevens.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 0
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be