Gemeente Breda

Breda doet mee aan landelijke dag van de leerplicht

Wethouder Snier bezoekt leerlingen

Vandaag is het de landelijke dag van de Leerplicht. Deze dag is bedoeld om zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten op het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs bewust te maken van de leerplicht en van de vorig jaar door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ingevoerde kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht stelt dat leerlingen leerplichtig zijn tot hun 18e verjaardag zolang ze nog geen zogenoemde startkwalificatie hebben behaald. Deze wet is ingevoerd om meer jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

Wethouder Snier bezoekt het Vitalis College in Breda om met de leerlingen te spreken over deze kwalificatieplicht. Medewerkers van de gemeentelijke afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling bezoeken gedurende de dag een aantal scholen van primair en voortgezet onderwijs om voorlichting te geven. Het thema dit jaar is: School? Bekijk 't...eens anders! Met de achterliggende gedachte dat naar school gaan niet alleen moet, maar ook erg leuk is en dat kinderen in Nederland het recht hebben zich te ontwikkelen en een diploma te halen.

Leerplicht en Kwalificatieplicht

De huidige Leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen zolang ze nog geen startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma.

MBO-team

De kwalificatieplicht vergt een inspanningsverplichting van leerlingen, maar ook van scholen en docenten. Zo moeten scholen zich bijvoorbeeld meer richten op leerlingen die voortijdig willen afhaken, de leerlingen begeleiden, flexibel zijn met instromen en jongeren een alternatief bieden wanneer ze een verkeerde opleidingsrichting hebben gekozen. Om scholen daarin te ondersteunen en voor begeleiding aan leerlingen, heeft de gemeente Breda een `MBO- team' opgesteld. Dit team heeft een regionale functie in het gebied
Breda-Oosterhout-Etten-Leur.

Breda, 19 maart 2009