Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden onderzoekt beweeggedrag inwoners

De gemeente Coevorden gaat een onderzoek doen naar het beweeggedrag van de inwoners. In november 2008 heeft de gemeenteraad de Beleidsnota sport én bewegen vastgesteld. In deze nota zijn ambitieuze doelstellingen gesteld om onder andere meer inwoners aan het bewegen te krijgen. Het voldoen aan de landelijke beweegnorm is daarbij het belangrijkste streven. Om over een aantal jaren te kunnen bepalen of de doelstellingen zijn gehaald, vindt er binnenkort een zogenaamde nulmeting plaats naar het huidige beweeggedrag van inwoners.

Eén van de speerpunten in het nieuwe sportbeleid van de gemeente is het werken aan een gezonde leefstijl voor de inwoners. De focus ligt op de breedtesport in plaats van op het stimuleren van topsport. Zo wil de gemeente bereiken dat de inwoners sporten en bewegen volgens de zogenaamde beweegnorm. Voor volwassenen houdt deze norm in dat deze op tenminste vijf dagen per week minimaal 30 minuten lichamelijk actief zijn. Voor jeugd ligt het aantal minuten op 60 minuten.

Telefonische enquête

Het onderzoek bestaat uit een telefonische enquête onder ongeveer 1400 inwoners. Om het mogelijk te maken per regio en leeftijdsgroep gerichte stimuleringsmaatregelen te nemen om te gaan bewegen, is dit aantal verdeeld over vijf regio's (stad Coevorden, Dalen, Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo) en vijf leeftijdscategoriën (6-11 jaar, 12-17 jaar, 18-34 jaar, 35-54 jaar en 55-79 jaar). Het onderzoek wordt zo uitgevoerd dat de uitkomsten kunnen worden vergeleken met de resultaten in andere gemeenten en provinciale en landelijke cijfers.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Bureau Duodecim uit Rotterdam. De kosten van het onderzoek bedragen ruim EUR 10.000,--. De provincie Drenthe draagt bij in de kosten. In 2012 of 2013, aan het eind van de looptijd van de beleidsnota sport én bewegen, wordt een eerste effectmeting gedaan om te zien welk resultaten behaald zijn.

Binnenkort begint het onderzoeksbureau met het benaderen van inwoners om mee te doen. De gemeente roept de inwoners op om mee te werken aan het onderzoek.