Vlaamse Overheid

extra in jongerenwelzijn

Minister Heeren investeert 6 miljoen euro extra in jongerenwelzijn

Veerle Heeren Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

donderdag 19 maart 2009

Veerle Heeren, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin wil verder bouwen aan een samenleving die zorgzaam omgaat met opvoeding en opgroeiende kinderen.

De minister erkent hierbij de grote nood aan bijzondere jeugdzorg. Daarom wil ze dat de jeugdzorg op korte termijn meer kinderen en jongeren bereikt.

Om dit te realiseren doet de minister een beroep op middelen voorzien in de begroting 2009. Ze breidt hiermee het aanbod van de jeugdzorg met ongeveer 6 miljoen euro verder uit. Het overgrote deel hiervan (5 miljoen) gaat naar bijkomende ambulante en residentiële plaatsen die op zeer korte termijn kunnen gerealiseerd worden: ca. 100 plaatsen thuisbegeleiding en 80 residentiële plaatsen extra.


1 miljoen euro wordt verdeeld over verschillende projecten; 400.000 euro gaat naar een 100-tal bijkomende crisisbegeleidingen. Voor de verdere uitbouw van "Youth at Risk" (verzelfstandiging én opstart van een nieuwe groep voor 25 jongeren) wordt 350.000 euro voorzien. Youth at Risk is een programma waarbij vrijwilligers jongeren ondersteunen in hun re-integratie in de maatschappij.

Ten slotte versterkt de minister de ondersteuningsteams allochtone jongeren, elk, met 1 voltijds equivalent (voor een totaalbedrag van 200.000 euro).

Maar ook op middellange termijn is er nood aan een verdere investering in opvoedingsondersteuning en laagdrempelige hulpverlening. In dit kader legde de minister Perspectief! (www.jongerenwelzijn.be) neer in het parlement. Perspectief! bestaat uit de evaluatie van het Globaal Plan Jeugdzorg, het eerste meerjarenplan voor de jeugdzorg dat ten einde loopt. De tussentijdse evaluatie is positief. Ruim 25 miljoen euro werd de voorbije 3 jaar in jeugdzorg geïnvesteerd. Het nut van een planmatige aanpak is bewezen. Perspectief! geeft vorm aan een nieuwe meerjarenvisie op jeugdzorg.

Het debat over Perspectief! zal deze legislatuur nog gevoerd worden in het parlement.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Paskal Deboosere, Woordvoerster van minister Veerle Heerlen Tel: 02 552 64 89
GSM: 0496 56 75 69
Email: paskal.deboosere@vlaanderen.be