Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
VOP, Forum voor VO in de regio Haaglanden Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 t.a.v. mevrouw F.A.E. Burema 2500 BJ Den Haag p/a stichting VO Haaglanden www.minocw.nl De Ruijterstraat 36
2518 AS DEN HAAG
Onze referentie DL/A/107080

Uw brief van 15 januari 2009

Datum 18 maart 2009
Betreft risicoregio's voortgezet onderwijs

Geachte mevrouw Burema,

Op 15 januari jl. ontving ik uw brief waarin u uw teleurstelling uit over de uitwerking van één van de in het Actieplan Leerkracht van Nederland opgenomen kortetermijnmaatregelen ter bestrijding van de dreigende lerarentekorten. Het betreft de aanpak van de zogenaamde risicoregio's in het voortgezet onderwijs. U vraagt of ik uw analyse deel en of ik bereid ben aanvullende middelen te verstrekken.

Allereerst wil ik een misverstand uit de weg helpen. U geeft in uw brief aan dat u in de veronderstelling was dat er `over de periode 2007-2010 een bedrag van 107 miljoen voor kortetermijnmaatregelen' beschikbaar zou worden gesteld en dat een substantieel deel daarvan aan de risicoregio's zou worden besteed. Deze veronderstelling is niet geheel juist. De eerste middelen in het kader van het Actieplan waren - volgens planning - pas vanaf 2008 beschikbaar. De in het Actieplan opgenomen bedragen voor de kortetermijnmaatregelen bedroegen voor de jaren 2008 tot en met 2010 in totaal 61 miljoen (zie pagina 39 van het Actieplan). Voor de risicoregio's heb ik in totaal een bedrag van 24,5 miljoen aan projectsubsidie beschikbaar gesteld. Dit bedrag is, ook na de onderhandelingen voor het Convenant Leerkracht van Nederland, intact gebleven.

Tevens geeft u aan dat u de voorwaarden waaraan u als regio moet voldoen belastend vindt. U noemt bijvoorbeeld het opstellen van omvangrijke projectbeschrijvingen, verantwoordingseisen en korte termijnen. Ik kan u melden dat bij de uitwerking van de aanpak zorgvuldig is onderzocht wat de minimaal noodzakelijke verantwoordingseisen zijn. Echter, bij een regionale aanpak zoals bij de risicoregio's het geval is, is het niet mogelijk de aanvullende middelen in de lumpsum te verwerken; ik kan me dan ook voorstellen dat u de bij deze regeling behorende voorwaarden als belastend ervaart. Ter waarborging van een doelmatige en doeltreffende besteding van de middelen die ik met een specifiek doel voor de risicoregio's beschikbaar stel, acht ik de genomen beheersmaatregelen wel van belang.

a
na 1 van 2 Pagi





Datum Wat betreft de korte termijnen kan ik u melden dat mede op verzoek van uw

regio gewerkt is aan een snelle uitvoering van de aanpak van de risicoregio's; ter Onze referentie compensatie van deze korte termijnen heb ik u een voorbereidingssubsidie DL/A/107080

verleend en heb ik u ondersteuning geboden bij het opstellen van het projectplan

en het analyseren van uw regionale onderwijsarbeidsmarkt.

Tot slot wil ik u melden dat er binnen het totaalbudget voor het Actieplan en het Convenant Leerkracht van Nederland - los van de subsidieregeling voor de risicoregio's - geen budgettaire ruimte is voor aanvullende middelen. Ik kan dus niet tegemoet komen aan uw oproep. Wel hoop ik u met deze brief voldoende geïnformeerd te hebben over de keuzes die voor de aanpak van de risicoregio's zijn gemaakt. Ik ga ik er vanuit dat u met de voor uw regio beschikbare middelen een eerste aanzet kan maken tot de bestrijding van de lerarentekorten bij uw scholen en wens u veel succes met de uitvoering van uw project.

Met vriendelijke groet,

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Pagina 2 van 2