Commissie Gelijke Behandeling


* Campagne

DISCRIMINATIE VANWEGE HANDICAP NU OOK BIJ WONEN VERBODEN

16-03-2009 De bescherming van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ) is vanaf 15 maart 2009 uitgebreid met het terrein wonen. Verhuurders en verkopers mogen iemand geen woonruimte meer weigeren vanwege een handicap of chronische ziekte.

Niet zo lang geleden ontving de CGB een klacht van een man die een medische urgentie had gekregen voor toewijzing van een voor hem geschiktere woning. De man woonde samen met zijn zoon. Aan de toewijzing werd de restrictie verbonden dat hij alleen mocht reageren op woningen met één slaapkamer. Hij zou dus alleen moeten verhuizen, zonder zijn zoon. Voorheen kon de CGB deze zaak niet onderzoeken, vanaf nu kan dat dus wel.

De bepalingen over wonen gaan over de gelijke toegang tot en de bemiddeling bij koop- en huurwoningen, inclusief woonboten en woonwagens. Denk hierbij aan een voor iedereen toegankelijke informatieverstrekking of het aanpassen van belemmerende gebruiksvoorschriften.

De uitbreiding van de WGBH/CZ op het terrein van wonen, heeft enkele beperkingen:

- geeft geen recht op doeltreffende aanpassingen;
- heeft geen betrekking op het verzekeren en de financiering van woonruimten.

- geen gevolg voor regels met betrekking tot bouwvoorschriften.

De WGBH/CZ verbood tot nu toe alleen nog discriminatie vanwege een handicap of chronische ziekte in arbeidsrelaties en het beroepsonderwijs. Met ingang van het schooljaar 2009-2010 wordt de WGBH/CZ ook uitgebreid met het primair en voortgezet onderwijs.

Het is vanaf het begin de bedoeling van de wetgever geweest om de werkingssfeer van de WGBH/CZ geleidelijk uit te breiden naar alle terreinen van het maatschappelijk leven. Zo kan discriminatie vanwege een handicap of chronische ziekte overal effectief worden tegengegaan.

De WGBH/CZ is sinds december 2003 van kracht. Vanaf die datum kunnen mensen vragen en klachten bij de Commissie gelijke behandeling (CGB) indienen over de toepassing en naleving van deze wet.

Contact

Wilt u een klacht indienen of heeft u een juridische vraag aan de CGB?

Bel op werkdagen tussen 14:00 uur en 16:00 uur het juridisch spreekuur (030 888 38 88)

Postbus 16001| 3500 DA Utrecht| T 030 888 38 88| F 030 888 38 83| E info@cgb.nl| Teksttelefoon 030 888 38 29