Vijf projecten genomineerd voor NEPROM-prijs voor Locatieontwikkeling

19/03/2009 13:26

Neprom

Persbericht

Voorburg, 19 maart 2009

Vijf projecten genomineerd voor NEPROM-prijs voor Locatieontwikkeling

Breed palet aan ontwikkelingsopgaven ook zichtbaar in nominaties

Vijf projecten zijn door de jury van de NEPROM-prijs, onder leiding van Ed Nijpels, genomineerd. De projecten zijn Mosae Forum (Maastricht), De Markt (Hardenberg), De Dobbelman (Nijmegen), Pieter Vreedeplein (Tilburg) en Westerdokseiland (Amsterdam). Op 14 mei wordt in de Haarlemse Philharmonie de winnaar bekend gemaakt.

Een breed spectrum aan inzendingen heeft ook geleid tot een divers palet aan genomineerden. De Markt in Hardenberg, een project van de gemeente Hardenberg en Multi Vastgoed bv, is een regionaal winkelcentrum. De gemeente Tilburg en MAB Development hebben met het Pieter Vreedeplein een binnenstedelijke opgave ingezonden die kenmerkend is voor meer middelgrote tot grote Nederlandse steden waar een oud centrum een impuls vraagt.

Het Amsterdamse Westerdokseiland, waar naast de gemeente Amsterdam de marktpartijen Amvest, Ymere, Bouwfonds Ontwikkeling, Smits Bouwbedrijf, Eigen Haard, Kondor Wessels, Nijhuis Bouw, Dageraad en Ontwikkelingsmaatschappij Apeldoorn in deelnemen, is een ambitieus programma op een voormalig rangeerterrein dat voornamelijk woningbouw betreft.

Mosae Forum, de inzending van 3W Vastgoed en de gemeente Maastricht, is een winkelproject waarbij een infrastructureel probleem de aanleiding was en tegelijkertijd een nieuw gemeentehuis is ingepast. Het project De Dobbelman in Nijmegen, met naast de gemeente de partijen De Key/Principaal en Talis Woondiensten, is een woningproject op een verlaten industriegebied in de stad. De vijf genomineerden vormen zo een afspiegeling van de projecten die in ons land worden gerealiseerd en waar overheden en marktpartijen ook de komende jaren nog voor staan.

De jury van de NEPROM-prijs heeft in eerste instantie gekeken naar de samenwerking tussen overheden en marktpartijen. De prijs wordt uitgereikt aan dat project dat een resultaat is van een excellente samenwerking. De jury beoordeelt ook in hoeverre een project van goede architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit is en of het project een commercieel succes is.

Op 14 mei 2009 vindt 's middags de uitreiking van de prijs plaats in de Philharmonie in Haarlem. Sprekers zijn minister van WWI Eberhard van der Laan, Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol en de Haagse wethouder van Bouwen en Wonen Marnix Norder. Juryvoorzitter Ed Nijpels zal een debat leiden en natuurlijk de prijs uitreiken.

De jury van de NEPROM-prijs voor Locatieontwikkeling 2009 bestaat uit Ed Nijpels, voorzitter (o.a. voormalig minister van VROM), Jeroen van Schooten (voorzitter BNA, Meyer & Van Schooten), Erik Erenst (voormalig directievoorzitter Achmea Vastgoed), Henk van Zandvoort (voormalig directeur Bouwfonds), Arend Hilhorst (voormalig wethouder Den Haag, directeur KOW), Jos Melchers (winnaar NEPROM-prijs 2007 Stadshart Almere, directeur MAB Development) en Jaap Huisman (architectuurhistoricus & -onderzoeker, journalist).





http://www.neprom.nl

http://www.neprom.nl