Gemeente Waddinxveen


Minder Waddinxveense huishoudens in de bijstand

Het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering is in 2008 in Waddinxveen flink gedaald met 28 procent. Van de kleine gemeenten staat Waddinxveen nu op de eerste plaats van sterkste dalers in 2008. Voor de periode 2004-2008 staat Waddinxveen op de 7e plaats.

Het aantal cliënten van jonger dan 65 jaar is in 2008 met 46 personen gedaald. Dit is maar liefst een daling van 28%. De instroom, dus het aantal huishoudens dat voor het eerst een uitkering kreeg, bedroeg 34 en de uitstroom 80.

De daling is voor een deel te danken aan de gunstige arbeidsmarkt in 2008 en de contacten met het bedrijfsleven via LAMP (Lokaal arbeidsmarkt project). In het LAMP werken ondernemers en gemeente samen om mensen te ondersteunen bij hun eerste stap terug op de arbeidsmarkt.

Wethouder Dirk Lont van Sociale Zaken, arbeid en armoedebestrijding: âwerk is belangrijk voor zelfstandigheid en eigenwaarde van mensen. Ondernemers hebben vacatures en stellen stageplekken beschikbaar. Dat combineren we. LAMP verlicht de weg naar werk. Ons succes is dus ook een compliment voor de ondernemers en de inzet van hun verenigingenâ.

De succesfactoren voor deze daling liggen daarnaast in het heel snel aanbieden van een baan via de leerwerkbedrijven Brugwerk en Werkcenter.

Tevens is de instroom beperkt. Dit komt o.a. ook door gebruik te maken van de Work-First trajecten. Men krijgt een baan aangeboden i.p.v. een uitkering. Met deze trajecten is de gemeente gestart in augustus 2008 en dat heeft geleid tot veertien banen i.p.v. uitkeringen.

Er is gelukkig veel bereidheid bij de Waddinxveense ondernemers om vacatures te melden en stageplaatsen te creëren. Gelet op de huidige recessie zal in de komende periode de samenwerking tussen de ondernemers en de gemeente nog belangrijker worden.