Gemeente Roerdalen


Start nieuw handhavingstraject MERU-stichting moet monument herstellen

De stichting MERU heeft een vooraankondiging last onder dwangsom in ontvangst genomen van de gemeente Roerdalen. Hierin staat dat de stichting het voormalige Sankt Ludwigklooster moet herstellen. De gemeente Roerdalen start dit nieuwe handhavingstraject nadat minister Plasterk van Cultuur afgelopen najaar besloot het klooster te handhaven als rijksmonument.

Na de uitspraak van de minister ontving de gemeente van diverse partijen handhavingsverzoeken voor het herstel van het monument. In de vooraankondiging kondigt de gemeente aan handhavend op te zullen treden voor een tweetal zaken. Ten eerste moet de stichting de gevel herstellen die in 2001 ten onrechte gedeeltelijk is gesloopt. Daarnaast moeten voorzieningen worden getroffen aan het gehele monument, gericht op het voorkomen van schade als gevolg van weersinvloeden.

De stichting Meru heeft bezwaar aangetekend bij het ministerie tegen de uitspraak van minister Plasterk. De stichting Meru krijgt tot één jaar nadat de uitspraak over de monumentale status onherroepelijk is geworden de tijd. Daarmee heeft de stichting volgens de gemeente ruim voldoende tijd om de herstelwerkzaamheden voor te bereiden.