Nederlandse Orde van Advocaten

Nieuws

Aftapregeling met nummerherkenning naar minister

Advocaten kunnen aan Justitie maximaal vijf
telefoonnummers (kantoornummers en een mobiel nummer) doorgeven die dan op basis van nummerherkenning niet meer zullen worden afgetapt. Dit voorstel, door het Openbaar Ministerie ontwikkeld en door de Orde onderschreven, is onlangs door Harm Brouwer (OM) en deken Willem Bekkers naar de minister gestuurd. Naar verwachting reageert deze er nog eind deze maand op.
Dit zegt waarnemend deken Lotje van den Puttelaar. Ze kondigt een nieuwe gedragsregel aan die in juni in het College van Afgevaardigden zou moeten worden besproken. De gedragsregel concretiseert de zorgplicht van de advocaat: opgeven en bijhouden van de juiste nummers, en zorgen dat er niet door niet-geheimhouders met die nummers wordt gebeld.
De technische uitvoering laat nog even op zich wachten, maar Van den Puttelaar denkt dat de nieuwe aftapregeling ook zonder gedragsregel al wel dit jaar zou kunnen ingaan.
Hoe kan deze regeling nou worden gehandhaafd?
Over de vrees dat advocaten het systeem zouden kunnen misbruiken is Van den Puttelaar kort: 'Toezicht is altijd moeilijk. Hier geldt: misbruik wordt gestraft.' (LH)

---