Waterschap Groot Salland

Eerste projecten Ruimte voor de Rivier klaar voor uitvoering

Publicatiedatum : 19 maart 2009
Laatste wijziging: 19 maart 2009
Ondertekening in Istanbul

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft met Sybe Schaap, dijkgraaf van het Waterschap Groot Salland, twee overeenkomsten getekend voor projecten uit het programma Ruimte voor de Rivier. Het gaat om de projecten Dijkverlegging Westenholte en de Uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler Buitenwaarden, beide bij Zwolle. Onder toeziend oog van de kroonprins vond de ondertekening plaats op het World Water Forum in Istanbul, de grootste internationale waterconferentie.

De twee projecten bij Zwolle zijn de eerste van de 39 Ruimte voor de Rivierprojecten waarvoor de plannen gereed zijn en de uitvoering wordt voorbereid Dat betekent dat de inspraak- en vergunningenprocedures starten en dat concrete afspraken met belanghebbenden in het projectgebied worden gemaakt. Naar verwachting starten de werkzaamheden in 2011. Het Waterschap Groot Salland - verantwoordelijk voor het waterbeheer in West-Overijssel - is de eerste partij die tekent voor de uitvoering van Ruimte voor de Riviermaatregelen.

Westenholte
Om de IJssel bij Zwolle meer ruimte te geven wordt de dijk bij de wijk Westenholte ongeveer driehonderd meter landinwaarts verplaatst. In de nieuwe uiterwaard wordt een extra geul gegraven, die aansluit op de bestaande geul in de Vreugderijkerwaard. Door deze maatregel kan bij hoogwater meer water door de IJssel stromen. Naast vergroting van de veiligheid tegen hoogwater wordt er ook extra ruimte gecreëerd voor natuur en recreatie.

Scheller en Oldeneler buitenwaarden
Het uiterwaardvergravingsproject Scheller en Oldeneler Buitenwaarden omvat het creëren van een aantal geulen in de uiterwaarden waar nu nog een agrarische functie is. De rivier kan straks vrijer stromen en het gebied wordt natter. Dat betekent dat het gebied ongeveer zes weken per jaar onder water zal staan. Daarnaast komt er een groot natuurgebied waar recreatie meer dan voorheen mogelijk wordt.

Ruimte voor de Rivier
In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen hoge dijken, terwijl het land daarachter juist lager is komen te liggen. Als een overstroming zou plaatsvinden, kunnen de gevolgen groot zijn. Het kabinet heeft daarom een pakket maatregelen vastgesteld dat de rivieren meer ruimte geeft: het programma Ruimte voor de Rivier. Hiermee krijgt het Nederlandse rivierengebied uiterlijk in 2015 een betere bescherming tegen hoogwater. Tegelijkertijd verbetert de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied.
Het programma Ruimte voor de Rivier is onderdeel van het Nationaal Waterplan.

Zie voor meer informatie www.ruimtevoorderivier.nl

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl