Rechtbank Haarlem


Orange Nederland draagt het risico van ontvangst van door gedaagde teruggestuurd telefoontoestel

Op 11 maart 2009 heeft de kantonrechter in Haarlem geoordeeld dat Orange Nederland het risico draagt van de ontvangst van een door gedaagde teruggestuurd telefoontoestel.

In deze zaak vordert Orange Nederland betaling van openstaande gespreks- en abonnementskosten. Gedaagde voert aan dat hij met Orange Nederland heeft afgesproken dat hij niets meer hoefde te betalen, als hij de mobiele telefoon aan Orange Nederland zou terugzenden. Orange Nederland zou na ontvangst van het toestel de overeenkomst beëindigen en er zou geen eindafrekening plaatsvinden, aldus gedaagde. Volgens gedaagde heeft hij de mobiele telefoon per gewone post verstuurd. Orange Nederland stelt het toestel niet te hebben ontvangen.

Volgens de wet moet de verzender van een poststuk bewijzen dat het poststuk door de geadresseerde is ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld door het poststuk per aangetekende post te versturen. Omdat gedaagde de telefoon per gewone post heeft verstuurd, kan hij niet bewijzen dat de telefoon door Orange Nederland is ontvangen. Volgens de kantonrechter moet in dit geval van de wettelijke regel worden afgeweken. Hij vindt dat van Orange Nederland, een groot en professioneel bedrijf, verwacht mag worden dat zij in haar algemene voorwaarden zet dat retourzendingen altijd bij aangetekende post moeten worden verstuurd. Omdat Orange Nederland zo'n bepaling niet in haar algemene voorwaarden heeft opgenomen, komt het niet-ontvangen van de telefoon voor haar risico. De vordering wordt afgewezen.

LJ Nummer

BH6506

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 19 maart 2009 Naar boven