Gemeente Vlaardingen


Primeur in Nederland: inburgeren op de schilderswerkvloer

19 maart 2009

Twee Vlaardingse schildersbedrijven Kloet en De Goedeschilders willen hun medewerkers die onvoldoende Nederlands spreken, laten inburgeren op de werkvloer.

De medewerkers krijgen een inburgeringcursus toegespitst op de schildersbranche. 18 medewerkers gaan in principe starten met de inburgeringcursus die wordt afgesloten met het inburgeringsexamen.

Als blijkt dat iemand niet kan deelnemen aan de cursus omdat zijn taalniveau niet past binnen de marges van de wet inburgering, dan krijgt hij/zij van de gemeente Vlaardingen een passend aanbod om de Nederlandse taal beter te leren.

Inburgeren op de werkvloer is een pilot. Bij deze pilot zijn betrokken het ministerie van VROM/WWI, SagEnn, aanbieder van inburgeringstrajecten en schildersbedrijf Smits Vastgoed. Smits Vastgoed wil de ervaringen van deze pilot graag gaan toepassen in het Rotterdamse.

Als deze pilot slaagt, zijn er plannen om het inburgeren op de schilderswerkvloer uit te breiden naar Nederland. De pilot dient als voorbeeld en als best practice. Deze pilot is geslaagd als zon driekwart van de medewerkers kunnen deelnemen aan de cursus en hun inburgeringsdiploma behalen.