Gemeente Vlaardingen


Taakstelling voor inburgering in Vlaardingen gehaald

19 maart 2009

Vlaardingen heeft in 2008 haar taakstelling voor de inburgeraars in 2008 voor 150% gehaald. In 2008 hebben 485 inburgeraars een inburgeringstraject gevolgd via de gemeente.

213 inburgeraars hebben zelf hun inburgerinstraject tot aan het inburgeringsexamen georganiseerd. 200 inburgeraars zijn na een intakefase ontheven of vrijgesteld van inburgering. Op dit moment zijn nog geen inburgeraars gezakt voor het inburgeringsexamen. In april ontvangen de geslaagde inburgeraars hun diploma uit handen van wethouder A. Attema. De taakstelling was in 2008 en in 2009 300 inburgeraars op traject.

Vlaardingen loopt met het behalen van haar taakstelling landelijk voorop samen met nog 10 andere gemeenten, aldus Marlou Min, procesmanager Deltaplan Inburgering van het ministerie van VROM. Dit jaar en de komende jaren moet Vlaardingen dit zien vol te houden. De inburgering loopt weliswaar op rolletjes, maar er zijn ook nieuwe uitdagingen. De gemeente moet zich nu meer gaan richten op de vrijwillige inburgeraars en de kwaliteit van de trajecten.

Dankzij het aanbieden van inburgeringtrajecten in de avonduren en het aanstellen van vier extra consulenten, is het ons gelukt om het aantal inburgeraars in Vlaardingen te vergroten, aldus wethouder A. Attema van Sociale Zaken. De gemeente werkt samen met de aanbieders Sezer, SagEnn, Albeda en Steunpunt Integratie. De prijzen voor de inburgeringstrajecten variëren van 400,-- tot 7.000,-- en de duur van de trajecten loopt van 3 maanden tot 3 jaar.

De inburgeraar is verplicht de eigen bijdrage te betalen alleen wordt het niet vooraf door de gemeente geïnd. De gemeente heeft de eigen bijdrage gekoppeld aan een bonusconstructie. Als de inburgeraar binnen de vastgestelde inburgeringstermijn het examen behaalt, krijgt de inburgeraar een bonus. Deze bonus is even hoog als de eigen bijdrage.

Inburgering is maatwerk
De gemeente Vlaardingen kiest voor maatwerk. De inburgeringtrajecten zijn gericht op de behoeftes, het opleidingsniveau, de ambities en de ervaringen van de inburgeraar. Als de inburgeraar nog niet in staat is om een inburgeringtraject te volgen, worden voortrajecten ingezet. De inburgeraar krijgt dan eerst een alfabetiseringscursus.

Doelstelling inburgering in Vlaardingen
De gemeente hanteert een duaal doel. De inburgeraar behaalt het inburgeringexamen en participeert in de Nederlandse samenleving. Het leren van de taal is daarbinnen een belangrijke stap. Wil je kunnen participeren, dan moet je de taal leren.

Om de kwaliteit van de inburgeringstrajecten te vergroten, zodat meer mensen het inburgeringsexamen behalen en participeren in de samenleving, worden verschillende maatregelen ingezet, zoals de inzet van taalcoaches, de inzet van een werkgroep van allochtone vrouwen, milieules voor allochtone vrouwen.

Visie gemeente Vlaardingen
Voor het college van B&W is niet alleen het behalen van het inburgeringexamen maar tevens de participatie van de inburgeraar binnen de Nederlandse samenleving het einddoel. Het leren van de taal is daarbinnen een belangrijke stap.