Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Digitale borstfoto spoort kanker eerder op

Digitale borstfoto spoort kanker eerder op

Nieuwsbericht, 19 maart 2009
Radioloog bekijkt foto's bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker

Nieuwe apparatuur maakt het mogelijk om het bevolkingsonderzoek naar borstkanker te digitaliseren. Door betere kwaliteit van de foto's worden afwijkingen sneller opgespoord.

`Nederland is het eerste land ter wereld dat het bevolkingsonderzoek op deze wijze digitaliseert', zei minister Klink vanochtend toen hij het startschot gaf voor het landelijke innovatieve systeem om borstfoto's te maken.

Voordelen digitalisering

Het belangrijkste voordeel van de digitale foto is de betere kwaliteit, waardoor snellere en betere diagnoses mogelijk zijn. Ook kunnen specialisten de foto's landelijk raadplegen, waardoor er geen nieuwe foto's genomen hoeven te worden bij verandering van specialist. Omdat ontwikkelen van de foto's niet meer nodig is, wordt daarnaast veel chemisch afval bespaard. De manier waarop de foto's genomen worden verandert niet.

Bevolkingsonderzoek

Jaarlijks wordt bij 900.000 vrouwen het bevolkingsonderzoek naar borstkanker uitgevoerd. Door het bevolkingsonderzoek overlijden per jaar 750 vrouwen minder aan borstkanker.

Het Centrum voor Bevolkingsonderzoek van het RIVM heeft samen met de regionale screeningsorganisaties een landelijke netwerk opgezet. Voor de zomer van 2009 zal de helft van alle apparatuur in Nederland digitaal zijn.