Groen!

Betalingsbevel voorlopig afgevoerd

Datum
19/03/2009

Auteur
Stefaan Van Hecke voor Federaal parlement: Kamer

Categorie
In Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid

De strijd van Groen! Kamerlid Stefaan Van Hecke tegen het asociale wetsontwerp 'Betalingsbevel' loont. Nadat het dossier vorige week plots van de agenda van de plenaire vergadering gehaald werd, vraagt de meerderheid nu plots de verwijzing naar de Raad van State. Een opmerkelijke zet die de goedkeuring voor een hele tijd uitstelt. Van Hecke hoopt vurig dat van uitstel ook deze keer afstel komt en roept tegelijkertijd de meerderheid op de eigen achterstallige facturen te betalen.

Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen!): "Eens te meer blijkt de meerderheid hopeloos verdeeld. Open VLD heeft geprobeerd om van de drukte rond het Fortisdossier gebruik te maken om in het geniep een zeer asociale maatregel door te voeren. Bovendien is het wetsontwerp 'Betalingsbevel' inhoudelijk een miskleun en rammelt het juridisch. Ik ben heel blij dat het ontwerp nu naar de Raad van State wordt gestuurd. Ik vermoed dat het advies van de Raad van State zeer interessante lectuur wordt."

Intussen wil het Groen!e Kamerlid dat de meerderheid werk maakt van de betaling van de eigen achterstallige facturen. Meer dan een jaar dat Van Hecke de achterstallen van de overheid bij de betaling van haar facturen een eerste keer aanklaagde, heeft de liberale Minister Van Quickenborne eindelijk een eerste maatregel genomen: een omzendbrief. Van Hecke: "Dit is toch te gek voor woorden. In plaats van jacht te maken op de kleine consument, zou deze meerderheid beter zelf haar facturen betalen. Bij Justitie was dat vorig jaar gemiddeld een factuur van EUR 18 374, bij Binnenlandse Zaken EUR 4 170. Welke gewone consument heeft zulke achterstallen?"Groen! roept de meerderheid dan ook op om onze KMO's te helpen in deze crisistijden door al haar facturen tijdig te betalen, in plaats van de huidige 54% (VOKA).

Contact: Stefaan Van Hecke -