Groen!

Fortiscommissie: alternatieve conclusies en aanbevelingen

Datum
19/03/2009

Uit de parlementaire onderzoekscommissie Fortis is duidelijk gebleken dat zowel in eerste aanleg als in hoger beroep er verscheidene contacten zijn geweest tussen leden van de ministeriële kabinetten en van de rechterlijke macht. Groen! concludeert uit het onderzoek dat de scheiding der machten duidelijk in gevaar werd gebracht. Bovendien trad er een verwarring op tussen de bevoegdheid van de Minister voor Justitie en zijn belangen als procespartij.

Voor Groen! moet in de toekomst dan ook een en ander veranderen:


- In de eerste plaats moet de controle op de werking van het gerecht voortaan anders geregeld worden dan zoals die vandaag gebeurt, nl. door procureurs. De procureurs houden voortaan ook beter kantoor buiten de rechtbank.

- Aangezien er verschillende tuchtprocedures die hangend zijn bij het Hof van Beroep dreigen mis te lopen, worden deze beste aan dat Hof onttrokken.

- De drie partijen pleiten voor een oprichting van een Ombudsdienst Justitie waar iedereen eventuele onregelmatigheden kan melden.
- Er moet een deontologische regel komen voor de Minister voor Justitie inzake de bevoegheid die hem toevertrouwd wordt door artikel 1088

- Een parlementaire onderzoekscommissie naar de werking van het gerecht moet ook na de oprichting van de Hoge Raad voor Justitie mogelijk blijven. Een interpretatieve wet moet alle onduidelijkheid hierover wegnemen.

De resolutie kan u hier nalezen

Contact: Stefaan Van Hecke -