Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



---

Meer groen en minder woningen voor Middenmeer Noord

19 maart 2009

Er ligt een nieuw voorstel voor de bebouwing van Middenmeer Noord in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. In het nieuwe plan komen minder woningen zodat er meer ruimte is voor groen. Bovendien worden meer sportvelden behouden. Dit hebben het College van B&W en het dagelijks bestuur van Oost-Watergraafsmeer bekend gemaakt.

De bebouwing van de sportvelden van Middenmeer Noord maakt deel uit van het grootstedelijke project Middenmeer Noord dat ligt tussen het Middenmeerpad, het spooremplacement, de Kruislaan en de sportvelden van sportpark Voorland. In 2006 heeft de gemeente een `stationsovereenkomst bediening station Amsterdam Sciencepark' afgesloten met de NS/Prorail. Volgens deze overeenkomst moet de gemeente een minimaal aantal opstappers garanderen tot 2016. Het woningbouwproject Middenmeer Noord draagt hier aan bij.

Velden TOG blijven behouden
Het huidige voorstel voor Middenmeer Noord houdt onder andere in dat de eerder geplande bebouwing van de TOG velden niet doorgaat. Deze twee velden blijven beschikbaar voor sport. De voetbalvereniging Zeeburgia verhuist, conform hun eigen wens, naar de nieuwe woonwijk op het Zeeburgereiland. Op de huidige Zeeburgiavelden komen maximaal 350 woningen.

Germaine Princen, portefeuillehouder stadsdeel Oost-Watergraafsmeer en Maarten van Poelgeest, wethouder Ruimtelijke Ordening, zijn blij met deze oplossing: "Meer sportvelden behouden is voor het stadsdeel altijd een belangrijk criterium geweest, in dit nieuwe voorstel lukt dit én kunnen er voldoende woningen worden gerealiseerd", aldus Germaine Princen. Maarten van Poelgeest: "Ik ben blij dat we een oplossing hebben gevonden waarmee we het station mogelijk maken én de sportvelden van TOG kunnen behouden."

Project
Het gehele project betreft de bouw van een nieuw treinstation Sciencepark met een stationsplein en de ontwikkeling van 650 woningen, plus voorzieningen en een basisschool. Deze woningen en voorzieningen waren oorspronkelijk door het College van B&W gepland op de sportvelden van voetbalverenigingen TOG en Zeeburgia in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Omdat dit plan op veel weerstand stuitte bij bewoners en de stadsdeelraad hebben het college en het dagelijks bestuur van Oost-Watergraafsmeer naar een andere oplossing gezocht.

Nieuw plan
In het nieuwe plan worden de velden van TOG niet bebouwd. Op de huidige Zeeburgiavelden komen nu maximaal 350 woningen, dat zijn vijftig minder dan in het oorspronkelijke plan. Op deze manier ontstaat meer ruimte voor groen en spelen tussen de huizen. Dit betekent dat er bebouwing komt langs het spoor en de Kruislaan bestaande uit een wand van middelhoogbouw en een binnengebied. De wand, met daarin appartementen, heeft een geluidsafschermende werking. Het binnengebied krijgt hierdoor een ontspannen groen karakter en bestaat uit laagbouw.

Om het aantal instappers voor het NS treinstation te garanderen komen er ook 500 studentenwoningen (tellen als 250 instappers) in het Science Park en worden woningen gerealiseerd aan de noordkant van de Kruislaan (bij het Archimedesplantsoen tegen het spoortalud aan). De ontsluiting van de woonwijk vindt plaats vanaf de Kruislaan door het binnengebied. Het groene karakter van het Middenmeerpad blijft hierdoor behouden.

Bespreking in commissie en raad
Het voorstel wordt binnenkort besproken met de raadscommissie en de deelraad. Inzet van Germaine Princen en Maarten van Poelgeest is dat nog deze zomer een definitief raadsbesluit genomen wordt.

Reageer

---