Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


19 mrt 2009

Crisis mede oorzaak overvalgolf

De landelijk overvalcoördinator van de politie, Paul Reijenga, stelt in het Algemeen Dagblad dat de golf van overvallen in ons land waarschijnlijk mede wordt veroorzaakt door de economische crisis.

De afgelopen jaren is het aantal roofovervallen gestegen en gezien de huidige crisis acht Reijenga de kans dat aantal overvallen toeneemt `behoorlijk'. Volgens de overvalcoördinator loopt de stijging van het aantal overvallen `nagenoeg synchroon' aan de teruggelopen vraag naar arbeidskrachten onder jongeren tussen 15 en 24 jaar de laatste jaren en de toegenomen werkloosheid.

Volgens het Algemeen Dagblad stroken analyses van eerdere overvalgolven met de bevindingen van de overvalcoördinator. "Als het economisch minder gaat, neemt het aantal vermogensdelicten toe". Eerder was al geconstateerd dat momenteel veel overvallen impulsief worden gepleegd, waarbij vaak contant geld wordt buitgemaakt.

Aangezien het aantal straatroven de afgelopen jaren is gedaald, denkt Reijenga dat veel straatovervallers zijn overgestapt naar het overvallen van winkels.