Wageningen Universiteit en Researchcentrum boer en tuinder Kredietcrisis treft boer en tuinder

19 mrt 2009

De prijzen die boeren en tuinders ontvangen voor melk, granen, groenten en bloemen zijn het afgelopen jaar fors gedaald. Als gevolg van de kredietcrisis is de vraag naar deze producten op de exportmarkt sterk afgenomen, waardoor de prijzen snel zijn gezakt. Dat blijkt uit onderzoek van het LEI van Wageningen UR.

De melkprijs is 31 procent lager dan een jaar geleden, de graanprijs 40 à 50 procent en de prijs van rozen en chrysanten is gezakt met respectievelijk 48 en 44 procent. Daardoor hebben bedrijven die sterk afhankelijk zijn van de export, nu financiële problemen.

De land- en tuinbouw heeft ook meevallers: de olieprijs ligt 25 procent lager dan een jaar geleden en het veevoer is het afgelopen jaar 15 procent goedkoper geworden, aldus het LEI. Deze meevallers zijn niet voldoende om de prijsval voor de producten te compenseren. Landbouwminister Verburg noemt de ontwikkelingen zorgelijk en wil bij de aanpak van de economische crisis maatregelen voor de landbouw. / Albert Sikkema

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl.