Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 Postbus 20018 2500 BJ Den Haag 2500 EA DEN HAAG www.minocw.nl

Onze referentie VO/BVB/106137

Uw referentie 2009Z02753/2080913760

Datum 18 maart 2009
Betreft Vragen van de leden De Krom, Zijlstra, Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD)

Hierbij zend ik u, mede namens de ministers voor Wonen, Wijken en Integratie en voor Jeugd en Gezin, de antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden De Krom, Zijlstra en Dezentjé Hamming-Bluemink (allen VVD) van de Tweede Kamer der Staten-Generaal over schoolverzuim van Roma (ingezonden 17 februari 2009, kenmerk 2080913760).

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart
De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

a
na 1 van 3 Pagi





Antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden De Krom, Zijlstra en Dezentjé Datum Hamming-Bluemink van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de

staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Onze referentie Bijsterveldt-Vliegenthart, en de ministers voor Wonen, Wijken en Integratie en VO/BVB/106137

voor Jeugd en Gezin over schoolverzuim van Roma (ingezonden 17 februari 2009,

kenmerk 2080913760).


1
Kent u het artikel `Roma hebben lak aan school' 1)

Antwoord
Ja.


2
Is het waar dat in Nieuwegein 30% van de Roma-kinderen niet naar school gaat en dat van de 33 ingeschreven kinderen op basisschool De Achtsprong in Amsterdam er 19 regelmatig spijbelen? Zo ja, hoe is dit mogelijk gelet op de leerplicht? Waarom houdt de inspectie geen speciaal toezicht op Roma-scholen c.q. op scholen met Roma-kinderen?

Antwoord
Navraag bij de gemeente Nieuwegein wees uit dat het niet duidelijk is waar het in het krantenartikel genoemde percentage van 30% op is gestoeld en wat de bron is van het hier genoemde percentage. De gemeente Nieuwegein heeft in het schooljaar 2007/2008 geïnventariseerd bij hoeveel Roma kinderen er nu daadwerkelijk sprake is van regelmatig verzuim. Het blijkt te gaan om circa 80 kinderen. De gemeente heeft een schatting gemaakt van het aantal Roma kinderen dat binnen de gemeentegrenzen aanwezig is, aangezien deze gegevens niet uit de Gemeentelijke Basisadministratie zijn te destilleren. Volgens de gemeente gaat het om vermoedelijk 400 kinderen. De gemeente voert dit schooljaar wederom een inventarisatie uit om na te gaan of er sprake is van verbetering ten opzichte van het meetjaar 2007/2008. Navraag bij de gemeente Amsterdam leert dat er inderdaad van de 33 ingeschreven kinderen op basisschool "De Achtsprong" 19 kinderen regelmatig spijbelen. De ouders zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor de naleving van de Leerplichtwet. Het toezicht op de naleving van de Leerplichtwet 1969 door zowel de scholen als de ouders en kinderen vanaf 12 jaar is geen taak van de Inspectie van het Onderwijs, maar een taak van de gemeenten.


3
Is het waar dat vanaf 12 jaar bijna geen enkel Roma-kind meer naar school gaat? Hoe is dat mogelijk gelet op de leerplicht?

Antwoord
Landelijke gegevens over het schoolverzuim van specifieke doelgroepen zijn niet beschikbaar. Het handhaven van de Leerplichtwet 1969 is een taak die opgedragen is aan de gemeenten. Indien er signalen zijn dat de Leerplichtwet niet wordt nageleefd, al dan niet in een specifieke doelgroep, is het aan de gemeente om de Leerplichtwet te handhaven. In een democratische samenleving is het van belang dat wetten gehandhaafd worden. Het Kabinet hecht er waarde aan dat in casu dit ook in het belang van het kind gebeurt. Tijdens bestuurlijke overleggen met gemeenten met Roma-inwoners zal ik hen daar op wijzen. Tevens breng ik

Pagina 2 van 3





de maatregelen voor de aanpak van schoolverzuim onder de aandacht van alle Datum gemeenten waaronder de Roma-gemeenten (Tweede Kamer, 2007-2008, 26695,

nr. 53). Onze referentie VO/BVB/106137


4

Hoe is het mogelijk dat Roma ouders hun kinderen ongestraft van school houden? Waarom wordt in dit soort gevallen niet strikt gehandhaafd en ingegrepen?

Antwoord
Zie het antwoord bij vraag 3.


5
Kunt u garanderen dat vanaf nu de wettelijke verplichtingen van ouders en leerlingen tot het volgen van onderwijs worden gehandhaafd en niet-naleving direct wordt gesanctioneerd, en zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Zie het antwoord bij vraag 3.


6
Kunt u concreet aangeven welke maatregelen u wanneer van plan bent te nemen om aan deze wantoestanden een einde te maken?

Antwoord
Voor algemene maatregelen op het gebied van schoolverzuim verwijs ik u graag naar de brief `Naar een integrale aanpak van schoolverzuim' (Tweede Kamer, 2007-2008, 26695, nr. 53). Binnenkort ontvangt u de voortgang in de realisatie van de in die brief voorgestelde maatregelen. Tijdens de begrotingsbehandeling op 4 december jl. van het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie, is de motie Dijsselbloem aanvaard. In de motie wordt de regering gevraagd een gezamenlijke aanpak van de problematiek van de Roma, waaronder hoge werkloosheid en hoge criminaliteitscijfers en hoog schoolverzuim met de Roma- gemeenten te ontwikkelen. Het Kabinet is reeds met de Roma-gemeenten in gesprek om een invulling te geven aan de aanvaarde motie-Dijsselbloem. Uw Kamer kan voor het zomerreces een brief hierover verwachten.

Pagina 3 van 3