Groen!

Betalingsbevel voorlopig afgevoerd door druk oppositie en middenveld

Datum
19/03/2009

Auteur
Stefaan Van Hecke voor Federaal parlement: Kamer

Categorie
In Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid

De strijd van Groen! Kamerlid Stefaan Van Hecke tegen het asociale wetsontwerp âBetalingsbevelâ werpt vruchten af. Vorige week werd het voorstel op de plenaire vergadering met een week uitgesteld . Nu vraagt de meerderheid een advies aan de Raad van State. Een opmerkelijke zet die de goedkeuring voor lange tijd uitstelt. Van Hecke hoopt vurig dat van uitstel ook deze keer afstel van dit asociale wetsontwerp komt.

Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen!): "Eens te meer blijkt de meerderheid hopeloos verdeeld. Open VLD heeft geprobeerd om van de drukte rond het Fortisdossier gebruik te maken om in het geniep een zeer asociale maatregel door te voeren. Dat is hen niet gelukt!"

Het voorstel van VLD-senator Martine Taelman was niet alleen inhoudelijk een miskleun, ook juridisch rammelt het. Van Hecke (Groen!) vermoedt dat het advies van de Raad van State zeer interessante lectuur wordt. Het wetsontwerp voorziet de mogelijkheid om voor de rechtbank een eenzijdig betalingsbevel uit te spreken, zonder dat de betrokkene gehoord moet worden en zonder dat er een duidelijke termijn is tussen aanmaning en betalingsbevel.

Intussen wil het Groen!e Kamerlid wel dat de Regering werk maakt van de betaling van haar achterstallige facturen. Meer dan een jaar nadat Van Hecke de achterstallen van de overheid bij de betaling van haar facturen een eerste keer aankloeg, heeft Minister Van Quickenborne eindelijk een eerste maatregel genomen: een omzendbrief. Van Hecke: "Dit is toch te gek voor woorden. In plaats van jacht te maken op de kleine consument en de particulier, zou de Regering beter zelf haar achterstallige facturen aan de KMO's en zelfstandigen betalen. Bij Justitie bedroeg de achterstand vorig jaar 73.000.000 euro, of gemiddeld EUR 18 374 per factuur. Bij Binnenlandse Zaken waren er maar liefst 10.000 achterstallige facturen voor een totaalbedrag van 41.7000.000 euro. Welke gewone consument heeft zulke achterstallen?"

Groen! roept de Regering dan ook op om onze KMO's te helpen in deze crisistijden door alle facturen tijdig te betalen. Nu worden volgens VOKA slechts 54% van de facturen van de overheid tijdig betaald. Dat is pas een schande.

Contact: Stefaan Van Hecke -