Gemeente Alphen aan den Rijn

gesprek met Herenhofjongeren

Gemeente in gesprek met Herenhofjongeren

Hangen mag, overlast veroorzaken niet. Dat was de belangrijkste boodschap die gisteravond afgegeven is aan ouders van de jongeren die in het winkelcentrum de Herenhof rondhangen en de jongeren zelf. Meer dan vijftig jongeren en een aantal ouders kwamen naar het stadhuis om te horen hoe ernstig de situatie is.

Op dit moment is de situatie nog niet heel zorgelijk in de Herenhof, maar voorkomen moet worden dat het verergert. Daarom is woensdagavond 18 maart de gemeente, samen met politie, bureau Halt en jongerenwerk, het gesprek aangegaan om te bespreken hoe de feitelijke situatie is. Wat de mogelijke gevolgen zijn als er niks verandert en hoe we dat kunnen voorkomen door samen in te grijpen. De ouders en kinderen zagen de ernst in van de situatie en hebben geluisterd naar de burgemeester die het signaal uitdeelde, naar de politie die met feiten kwam en naar de wethouder jeugd die aangaf wat de ouders en jongeren er zelf aan kunnen doen.

De feiten
De overlast in het winkelcentrum is in korte tijd behoorlijk toegenomen en er is sprake van toenemend geweld. De overlast begon met wat herrie en geschreeuw van de jongeren, vervolgens werden plantjes uit bakken getrokken, blubber tegen ruiten van winkels gegooid en werden bekladdingen aangebracht. Er vonden vechtpartijtjes en bedreigingen plaats. Winkelend publiek werd gehinderd en voelden zich onveilig en uiteindelijk hebben zelfs incidenten plaatsgevonden waarbij met geweld of bedreiging met geweld spullen afhandig zijn gemaakt. Om te voorkomen dat het verder uit de hand loopt is deze avond georganiseerd.

Hoe nu verder?
Tijdens de informatieavond is geprobeerd inzicht te geven in wat er speelt. Door een signaal af te geven hoopt de gemeente en de politie dat de jongeren een goede afweging maken of zij willen blijven rondhangen in de Herenhof. Alle betrokken partijen gaan er vanuit dat het grootste deel van de jongeren van goede wil is en geen narigheid wil veroorzaken. Naast de jongeren moeten de ouders ook de regie in handen nemen. De gemeente biedt voor zowel ouders als jongeren een goed aanbod voor ondersteuning. Jongerenwerkers kunnen jongeren helpen zoeken naar een mogelijkheid om bijvoorbeeld te sporten of muziek te maken maar zij organiseren ook activiteiten in de buurthuizen zoals poolavonden, filmavonden, voetbalavonden. Aanbod voor ouders is bijvoorbeeld een cursus omgaan met tegendraadse jeugd. Daarin krijgen ouders hulp om hun rol als opvoeder waar te maken.

Overleg
Elke twee weken overlegt de gemeente met alle partijen in de gemeente die iets met jongeren te maken hebben. Dat overleg gaat over zorgelijke ontwikkelingen rond groepen en rond individuele jongeren. Belangrijke deelnemers aan dat overleg zijn onder meer politie, justitie, jongerenwerk, leerplicht, zorg- en hulpaanbieders en de gemeente. De boodschap aan het einde van de avond was duidelijk: voorkomen moet worden dat de jongeren die in de Herenhof rondhangen en op de informatieavond zijn geweest, in dat overleg besproken moeten worden.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn