Wageningen Universiteit en Researchcentrum Een nieuwe lente, een nieuwe bloembollensite

19 mrt 2009

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Het Bloembollenonderwijs, het praktijkonderzoek en het bloembollenbedrijfsleven hebben de afgelopen maanden achter de schermen gewerkt aan een nieuwe website onder de naam www.bloembollenweb.nl Deze website is onderdeel van www.groenweb.nl.

De nieuwe website Groenweb Bloembollen zal een knooppunt worden van kennis voor de gehele bloembollensector. Alle actuele kennis op het gebied van teelt, handel, onderwijs en onderzoek wordt gebundeld gepresenteerd op één overzichtelijke site. Voor een deel is dat eigen informatie, voor een deel zijn dat rechtstreekse verwijzingen naar andere informatiebronnen. Het belangrijkste doel van de site is om kennis over de bloembollensector overzichtelijk te tonen.

Groenweb Bloembollen wil voorzien in de behoefte aan een snelle informatievoorziening. Een intensieve samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven ligt daaraan ten grondslag. Deze site biedt vooral de mogelijkheid om kennis te delen, een uitdaging die iedereen in het vak aangaat. Het idee achter de nieuwe website is ontstaan tijdens een onderwijsproject van Wellantcollege. In dit RIGO project âGrowing Green Competence Centerâ is hiervoor de basis gelegd. In het project Bollen Know-How is het concept verder uitgewerkt.

Groenweb Bloembollen zal door een intensieve samenwerking tussen onderwijs (Wellantcollege/Clusius), onderzoek (PPO, Zwaagdijk) en bedrijfsleven (KAVB en Anthos) een snelgroeiend medium worden om elkaar goed en snel te informeren. Naast de kern van de website, de kennisbank, zullen kennisgroepen en een vraagbaak meewerken om kennis te delen. Interactiviteit zal daarin een grote rol spelen. De bezoeker van de site heeft zelf grote invloed op de ontwikkeling van de site. In andere sectoren, zoals de melkveehouderij, boomverzorging en boomkwekerij zijn hiermee al eerder positieve ervaringen opgedaan. Bibliotheek Wageningen Universiteit speelt in opdracht van Groen Kennisnet een belangrijke rol in de bundeling en het beschikbaar stellen van diverse vormen van informatie. Onderwijs, Onderzoek en het Bloembollenbedrijjfsleven maken daar dankbaar gebruik van.

De toegang tot de informatie is geheel vrij; alleen voor het interactieve deel moet de bezoeker wel inloggen en enige informatie achterlaten. Dit is mede voor de onderlinge communicatie. Groenweb Bloembollen zal tijdens de start van de meteorologische lente 20 maart om 12.44 uur gelanceerd worden op het wereldwijde web.

Meer informatie:

Bedrijfsleven
Stan van Oers - vanoers@kavb.nlÂ
Dirk Osinga - d.osinga@ca.aocfriesland.nl

Onderwijs:
Pierre Admiraal - p.admiraal@clusius.nl
Ton van der Hoorn - amhvander.hoorn@wellant.nl

Onderzoek:
Fred Geers, PPO - fred.geers@wur.nl

Groen Kennisnet:
Rob van Genderen - rob.vangenderen@wur.nl