Nederlands Vaccinatie Instituut


Slimmer meten van kweken

donderdag, 19 maart 2009

Een slimme regelstructuur die meet wat er met de productkwaliteit tíjdens het kweekproces van vaccins gebeurt, in plaats van er ná. Zodat tijdens het kweekproces de kwaliteit van het vaccinproduct al kan worden voorspeld. Op deze bevindingen zal Mathieu Streefland, onderzoeker bij het Nederlands Vaccin Instituut (NVI), vrijdag 20 maart aan de Wageningen Universiteit promoveren.

Op dit moment is het nog zo dat vaccins veel kwaliteitscontroles achteraf nodig hebben. Dat komt omdat het gaat om biofarmaceutische productieprocessen waarin gewerkt wordt met levende cellen. Tevens vereist de overheid diverse veiligheidscontroles. Maar wanneer vaccins via het nieuwe productieproces gemaakt worden, verloopt de controle via een geautomatiseerd systeem met sensoren en procesmodellen waardoor metingen direct gedaan kunnen worden. Dit wordt ook 'parametric release' genoemd, oftewel vrijgifte van het product op basis van procesparameters. Het monitoren van het proces kan direct plaatsvinden via een spectrofotometer die een 'fingerprint' vaststelt van de inhoud van de bioreactor.

Deze nieuwe manier van produceren geeft inzicht in de kwaliteit van het product al tijdens het proces en maakt snellere bijsturing mogelijk. De productietijd van vaccins wordt verkort en het aantal benodigde dierproeven en overige vrijgiftetesten kan op den duur beperkt worden.

Streefland: 'Mijn onderzoek is specifiek gericht op het kweekproces van kinkhoestbacteriën. Het buitenmembraan van deze bacterie speelt een belangrijke rol in het opwekken van afweer. De samenstelling van dit membraan is dus van groot belang voor de effectiviteit van het kinkhoestvaccin. Wij hebben onderzoek gedaan naar welke procesparameters invloed hebben op deze samenstelling en een systeem ontwikkeld waarmee deze kritische proces parameters kunnen worden gevolgd en beheerst.'

Veiliger en sneller

Het onderzoek draagt bij aan een consistentere kwaliteit van vaccins en een reductie in het aantal testen dat nodig is om de kwaliteit te borgen. Afkeur van vaccinproducten nadát ze in de bioreactor zijn gekweekt en verder opgewerkt, kan sterk worden teruggedrongen. Dit levert een snellere doorlooptijd op en veiligere producten voor de patiënten. Hiermee wordt de productie flexibeler en goedkoper en kunnen bovendien nieuwe vaccins sneller op de markt komen.

Bron:

Proefschrift 'From process understanding tot process control: Application of PAT on the cultivation of Bordetella persussis for a whole cell vaccine.' Mathieu Streefland, 2009, Wageningen University. ISBN: 987-90-8585-357-2.

Aankondiging promatie, website Wageningen Universiteit