Nederlandse Orde van Advocaten

Nieuws

Nieuw procesreglement verzoekschriftprocedures insolventiezaken

Op 1 april treedt het Procesreglement verzoekschriftprocedures insolventiezaken rechtbanken in werking, dat door het Project procesreglementen (onderdeel van de Raad voor de rechtspraak) in samenspraak met de Orde, Insolad en Recofa tot stand is gekomen.

In het procesreglement zijn onder andere verwerkt de onderdelen van de Recofa-Richtlijnen voor faillissementen en surseance van betaling en van de Recofa-Richtlijnen voor schuldsaneringsregelingen die betrekking hebben op de procedure tot en met het uitspreken van het faillissement, het verlenen van de surseance van betaling of het van toepassing verklaren van de schuldsaneringsregeling. De Recofa-Richtlijnen voor faillissementen en surseance van betaling en de Recofa-Richtlijnen voor schuldsaneringsregelingen zullen in afgeslankte vorm blijven voortbestaan.

Met het procesreglement wordt verduidelijking en restyling beoogd van de tot 1 april in de Recofa-richtlijnen opgenomen regels. Voor het gemak van de gebruiker zijn bij het procesreglement transponeringstabellen gevoegd die verwijzen van en naar bepalingen uit de tot 1 april 2009 geldende Recofa-richtlijnen. Nieuw is dat het procesreglement het mogelijk maakt om telefonisch te informeren naar de uitspraak in een insolventiezaak, in plaats van de zending per post af te wachten; dit is een verbetering gezien de korte beroepstermijnen bij faillissementen.

Het procesreglement is vanaf 1 april te vinden op: rechtspraak.nl of af te halen bij de centrale balie van de rechtbank. Gezien de wijzigingen die met enige regelmaat zullen plaatsvinden, wordt erop gewezen dat op deze website altijd de meest recente versie van het reglement, inclusief de inhoud van de hyperlinks, zal zijn te vinden.

---