Woonbond


19-03-2009

Woonbond ondersteunt oproep feed in tarief

De Kleine Aarde (milieuorganisatie), Stichting iNSnet (netwerk voor een duurzame samenleving) en WISE (wereldwijd netwerk van burgers en milieuorganisaties) roepen de regering, het parlement en de energiebedrijven op om het feed-in tarief in te voeren. Het feed-in tarief is het bedrag dat wordt betaald voor teruglevering van duurzaam opgewekte elektriciteit aan het net. De Woonbond ondersteunt dit initiatief, omdat het duurzame energieopwekking stimuleert en omdat het voor consumenten rendabeler wordt om zelf bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen.

In Nederland wordt duurzame energieopwekking, zoals zonne-energie en windenergie, momenteel gestimuleerd door een subsidie: de SDE-regeling (Stimulering Duurzame Energieproductie). Kritiek van milieuorganisaties op die regeling is dat hij tijdelijk is en afhankelijk van de politiek. Hierdoor zullen bewoners minder snel investeren in zonneboilers, zonnepanelen of een windmolen. Het International Energy Agency (internationale organisatie van overheden in verschillende landen) geeft ook aan dat het feed-in tarief het meest effectief is om duurzame energie te stimuleren. Hun onderzoek toont aan dat Nederland achterloopt op dit gebied.

In Duitsland bestaat het wettelijk geregeld feed-in systeem. Mensen of bedrijven die duurzame energie leveren aan het elektriciteitsnetwerk, krijgen daar een vaste vergoeding voor. Deze regeling is zeer succesvol in Duitsland. Zo wordt het meer rendabel om te investeren in duurzame energie en krijgen de leveranciers zekerheid op de lange termijn. Huurders investeren misschien minder vaak dan eigenaar-bewoners in duurzame energieopwekking, maar verhuurders die ook van het tarief kunnen profiteren, zullen sneller investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak.

Bekijk de oproep op www.insnet.org/feedin