Partij van de Arbeid

Ondernemers: makkelijker investeren in omgeving

19-03-2009 03:04

Het wordt voor ondernemers eenvoudiger gezamenlijk te investeren in hun omgeving, waarbij alle ondernemers meebetalen. Bijvoorbeeld voor de verwijdering van graffiti of de inhuur van extra surveillance. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Heemskerk hierover.

Pauline Smeets, PvdA-woordvoerder in de Tweede Kamer over dit onderwerp, is enthousiast. 'Ondernemers hebben sterke behoefte aan het verhogen van de leefbaarheid en veiligheid in hun bedrijfsomgeving. Bovendien is deze regeling ván ondernemers vóór ondernemers. Dat juichen wij als PvdA bijzonder toe.'

In veel winkelstraten en op bedrijventerreinen willen ondernemers samenwerken om de bedrijfsomgeving aantrekkelijker en veiliger te maken. Gezamenlijk wordt bijvoorbeeld extra beveiliging ingehuurd, de bewegwijzering verbeterd, graffiti verwijderd of worden extra veegrondes ingekocht. Alles in aanvulling op de dienstverlening van de gemeente.

Deze samenwerking tussen ondernemers onderling en tussen ondernemers en de gemeente komt echter vaak moeizaam van de grond of sneuvelt voortijdig. Vaak is er onvoldoende organisatievermogen bij de ondernemers en is er een aantal ondernemers dat niet meebetaalt maar wel meeprofiteert. Daardoor is het moeilijk is om de financiering van een plan rond te krijgen.

Daarom treedt vanaf 1 mei 2009 de Experimentenwet Bedrijven Investerings Zones (BIZ) in werking. Met deze wet kunnen ondernemers en gemeenten gezamenlijk een BIZ oprichten. Een BIZ is een afgebakend gebied, waarbinnen ondernemers gezamenlijk investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. Bij voldoende draagvlak betalen alle ondernemers mee. De gemeente stelt hiervoor een heffing in en keert de opbrengst in zijn geheel uit aan de vereniging of stichting die de activiteiten namens de ondernemers uitvoert. De wet is bedoeld voor samenwerkende bedrijven gevestigd op een bedrijventerrein, winkelgebied of horecagebied.

Het gaat in alle gevallen om dienstverlening bovenop de publieke dienstverlening.