Politie Zaanstreek-waterland

Aanpak fietsendiefstal zeer succesvol

"Niet vastgemaakt dus kwijtgeraakt"

Zaandijk, 19-03-2009 o Dankzij de inspanningen van de politie en de gemeente, is het aantal fietsendiefstallen in 2008 ten opzichte van het jaar daarvoor sterk gedaald in het centrum van Zaandam. De samenwerking tussen de politie en de gemeente heeft mooie resultaten opgeleverd.

Hotspots
Op de bekendste fietsendiefstalplekken in Zaandam plaatste de gemeente waarschuwingsborden met de tekst "niet vastgemaakt, dus kwijtgeraakt" en het aantal gestolen fietsen van het jaar 2008. Zo worden mensen geattendeerd op de grote hoeveelheid fietsen die gestolen worden in dit gebied en kunnen ze maatregelen treffen door hun fiets goed vast te zetten. In 2007 zijn deze borden voor het eerst geplaatst.

De cijfers
In 2008 werden in totaal 259 fietsen gestolen en dit is ten opzichte van het jaar 2007 een sterke daling. Toen werden er namelijk 402 fietsen gestolen. Een verschil van 143. Op de gedempte gracht zijn er in 2008 61 fietsen gestolen, terwijl er op die plek in 2007 104 fietsen gestolen waren. Ook in de Vinkendwarsstraat is het aantal fietsendiefstallen gedaald. Van 64 fietsen in 2007 naar 19 in 2008. De borden worden ieder jaar vernieuwd.

Veel werk verricht
De oorzaak van de daling van het aantal fietsendiefstallen zou kunnen liggen aan de intensieve controles van de politie. De surveillanten hebben de hotspots goed in de gaten gehouden. Er zijn de afgelopen tijd veel verdachten aangehouden voor heling. Verder is de media ook nauw betrokken geweest bij de diefstallen. De stijging van het aantal fietsendiefstallen in 2007 had ondermeer te maken met de
moedersleutels die in omloop zijn. Vooral fietsen uit het duurdere segment worden gestolen. Het is dus van belang dat mensen hun fietsen vastzetten aan de daarvoor bestemde fietsrekken.

Herkennen van gestolen fietsen
Er is een aantal surveillanten getraind om gestolen fietsen te herkennen aan de hand van een aantal kenmerken. Op die manier bezorgt de politie zoveel mogelijk fietsen weet terug te bezorgen bij hun rechtmatige eigenaar. Ieder jaar worden de borden vervangen waarop staat hoeveel fietsen het jaar daarvoor gestolen zijn.