GAIA

#GAIA feed


___________________

Nieuwsbericht © GAIA

19 maart 2009

Belg tegen proefdierenleed


- 8 Belgen op 10 willen verbod op dierproeven, tenzij in verband met ernstige of dodelijke menselijke aandoeningen


- evenveel Belgen voor verbod op proeven die pijn en ernstig dierenleed veroorzaken


- 8 op 10 tegen pijnlijke proeven op apen en honden


- 3 op 4 tegen pijnlijke proeven op katten

De overgrote meerderheid van onze landgenoten (78 % Belgen, 76 % Vlamingen, 82 % Walen en 86 % Brusselaars) vindt dat dierproeven, die geen verband houden met ernstige of dodelijke menselijke ziekten, moeten verboden worden. Slechts 1 Belg op 10 vindt dat dergelijke proeven moeten toegelaten blijven (11 % reageert onbeslist).
Ook proeven die bij de dieren pijn en ernstig lijden veroorzaken, moeten verboden worden, vinden meer dan 8 Belgen op 10 (82 %), ongeveer evenveel Vlamingen (82 %) als Walen (83 %) en Brusselaars (84 %). Slechts 7 % is het daar niet mee eens (11 % antwoordt onbeslist).
Dat blijkt uit een opiniepeiling, die, naar aanleiding van de herziening van de EU-wetgeving ter bescherming van proefdieren, door het Britse bureau YouGov werd uitgevoerd in opdracht van GAIA en de Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven. De peiling werd in ons land tussen 26 februari en 4 maart uitgevoerd bij 1009 personen verdeeld over Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Tegen leed proefapen, -honden en -katten
77 % (75 % Vlamingen, 78 % Walen, 84 % Brusselaars) vinden dat de nieuwe EU-wet ter bescherming van proefdieren pijnlijke proeven op apen of proeven die apen doen lijden moet verbieden. Slechts 8 % vindt dat dergelijke proeven moeten kunnen (14 % antwoordt onbeslist).
Slechts 9 % van de Belgen vindt experimenten die bij honden pijn en lijden veroorzaken toelaatbaar. 78 % vindt dat pijnlijke proeven op honden ontoelaatbaar zijn (ongeveer evenveel in VL, B, W). 12 % antwoordt onbeslist.
Slechts 11 % van de Belgen (evenveel in VL, W en B) is van mening dat de nieuwe Europese wetgeving proeven zou moeten toelaten die bij katten pijn of lijden veroorzaken. 74 % (ongeveer evenveel in VL als in B en W) is het daar niet mee eens (52 % is het daarmee in sterke mate oneens). 14 % reageert onbeslist.

Transparantie!
Driekwart van de Belgen (75 % Belgen, 72 % in VL, 78 % in W en 80 % in Br) is het er mee eens dat alle informatie over dierproeven voor het publiek beschikbaar zou moeten zijn, met uitzondering evenwel van confidentiële (commerciële) gegevens en informatie die het mogelijk maakt de onderzoekers of hun werklocatie te identificeren. Slechts 1 Belg op 10 is het daar niet mee eens.

EU-wetsherziening
"De voorstellen tot herziening van de EU-wetgeving die nu op de tafel van de europarlementsleden liggen, staan haaks op de resultaten van de opiniepeiling", stelt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch vast. "Als die voorstellen morgen wet worden, mogen onderzoekers apen, honden en katten blijven gebruiken voor nagenoeg elk doel, én proefdieren ernstige en aanhoudende pijn aandoen, én hetzelfde dier voor pijnlijke proeven hergebruiken, zonder transparantie en zonder dat de overheid toestemming moet geven in de meeste gevallen."

Peiling in nog 6 andere EU-lidstaten
Behalve in België werd deze opiniepeiling ook uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Zweden en Tsjechië. De resultaten in die landen komen min of meer overeen met ons land.

Oproep aan europarlement
GAIA en de Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven roepen de europarlementairen (die op 2 mei moeten stemmen over een nieuwe EU-wetgeving betreffende de bescherming van proefdieren) op het voorstel van de Commissie aan te passen conform de duidelijke resultaten van de opiniepeiling. "De grote meerderheid van de Belgen, net zoals van de Britten, de Italianen, de Tsjechen, de Zweden, de Duitsers en de Fransen wil een verbod op pijnlijke dierproeven, en in het bijzonder een verbod op proeven waardoor apen, honden en katten lijden; enkel wanneer het gaat om ernstige of levensbedreigende menselijke aandoeningen, vindt men dierproeven toelaatbaar. Al de rest moet verboden worden. En de meeste Belgen willen net zoals de meeste burgers uit die andere gepeilde lidstaten van de Unie transparantie over dierproeven", onderstreept Michel Vandenbosch.

12 miljoen proefdieren in EU
Op 2 mei stemt het Europees Parlement over het voorstel van de Europese Commissie tot herziening van de
proefdierenbeschermingswetgeving. In de EU worden jaarlijks ongeveer 12 miljoen proefdieren gebruikt.

780 000 in België
GAIA roept ook minister van Dierenwelzijn Laurette Onkelinx op om de resultaten van de opiniepeiling te vertalen in Belgische wetgeving. Vorig jaar werden in ons land volgens de officiële statistieken bijna 780 000 dieren voor proeven gebruikt.

Schrijf naar Belgisch europarlementslid Corda en verander het lot van 12 miljoen proefdieren !

> meer over onze campagne tegen dierproeven