Gemeente Bolsward


Nieuws
19-03-09

Herinrichting Julianapark

Julianapark 1.JPG

Het Julianapark is opnieuw ingericht. Zo is onder andere het rosarium in ere hersteld, is een groot aantal banken geplaatst, is een fontein aangebracht en is een trappetje bij de hoofdingang geplaatst. Daarnaast is door het hele park nieuwe beplanting aangeplant. De werkzaamheden zijn bijna afgerond.

Hoe is de huidige herinrichting tot stand gekomen?

Tweemaal zijn inwoners van Bolsward uitgenodigd om te praten over de inrichting van het Julianapark. Tijdens de eerste bijeenkomst hebben inwoners van Bolsward in een actieve workshop hun mening, wensen en ideeën gegeven over het Julianapark. Ook zijn, naar aanleiding van de informatie die de gemeente heeft gegeven over de komende herinrichting, voorafgaand aan de bijeenkomst schriftelijke reacties binnenkomen. Uit de discussies en brieven kwamen drie hoofdlijnen naar voren die als leidraad konden worden onderscheiden, namelijk:


· behouden en versterken van het monumentale karakter;


· veiligheid;


· vergroten van de gebruiksmogelijkheid en beleveningswaarde.

Aan de hand van deze discussie, onderzoeken en overleggen met verschillende partijen heeft de gemeente een conceptvisie opgesteld. De inwoners van Bolsward hebben ook hierover van gedachte gewisseld met de gemeente tijdens de presentatie van de conceptvisie. Hierna is het uiteindelijke herinrichtingsplan samengesteld waarnaar het Julianapark is gerenoveerd.

Welke werkzaamheden gaan nog plaatsvinden?

De hoofdentree van het park krijgt een opknapbeurt en wordt in ere hersteld. Ook de Eismabank wordt opgeknapt. De witte houten hekken, de groene stalen hekken en de muziekkoepel krijgen een schilderbeurt. Verder zijn we bezig met de voorbereidingen voor het bouwen van een nieuwe volière en de aanleg van een jeu des boules baan in het park.

Helaas blijft bij natte weersomstandigheden op een aantal plekken water staan, waardoor het wandelen in het Julianapark minder plezierig is. De renovatiewerkzaamheden hebben de grondstructuur beïnvloed. Het regenwater, dat voor een deel in de bodem hoort te verdwijnen, moet opnieuw zijn weg vinden. Hier gaat enige tijd overheen. De extreem natte weersperioden in de afgelopen jaren hebben ook bijgedragen aan de nattigheid. Om de overlast te verminderen plaatsen we binnenkort op de natste plekken afvoerputjes.

Door de groei en bloei van de aangebrachte beplanting en door goed en regelmatig onderhoud wordt het park de komende tijd verder verfraaid en krijgt het de uitstraling die wij bij het maken van de plannen voor ogen hadden.

feed