Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: VN-toezicht op naleving mensenrechten kan beter

19 mrt 2009 | Minister Verhagen wil dat de Verenigde Naties scherper in de gaten houden of landen hun afspraken op het gebied van mensenrechten naleven. Daarom organiseert Nederland bij de Mensenrechtenraad in Genève een speciale bijeenkomst over het werk van de comités die toezien op de uitvoering van mensenrechtenverdragen.

`Op zich is het verheugend dat steeds meer staten mensenrechtenverdragen onderschrijven', aldus minister Verhagen. `Tegelijkertijd constateer ik dat deze toewijding op papier in de praktijk vaak niet leidt tot een verbetering van de mensenrechtensituatie. Ik hoop dat deze bijeenkomst er toe bijdraagt dat te veranderen.'

Het VN-toezicht op naleven van de mensenrechten wordt vanouds uitgevoerd door verdragscomités, die bestaan uit onafhankelijke deskundigen. Zij controleren regelmatig of landen hun verdragsverplichtingen nakomen. Nederland wil dat hun bevindingen beter aansluiten op het werk van de Mensenrechtenraad. Landen kunnen er door de Raad op worden aangesproken als zij de aanbevelingen van de verdragscomités naast zich neerleggen.

Tijdens de bijeenkomst op vrijdag 20 maart in Genève spreken leden van twee verdragscomités (het Comité voor burgerlijke en politieke rechten en het Vrouwenrechtencomité) met vertegenwoordigers van Colombia, dat onlangs door de Mensenrechtenraad tegen het licht is gehouden.

Meer informatie


* Toespraak van Verhagen bij de Mensenrechtenraad


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Verenigde Naties