Gemeente Elburg


ONTWERP - ONTWERP

Connexxion Facilitair Bedrijf T.a.v. de heer J. Huenen Postbus 3 2770 AA BOSKOOP

Uw brief van: Uw kenmerk: Inlichtingen: S. Kiewiet ­ de Wit Ons kenmerk: Doorkiesnr: 0525-688663
Bijlagen: 1 Datum: Onderwerp: binnenplanse vrijstelling Noorderbreedte 2-4, Elburg

Geachte heer Huenen,

Aanvraag
In een brief van 11 januari 2007, heeft mevrouw mr. Drs. H.A. Samuels Brusse ­ van der Linden, advocaat bij CMS Derks Star Busmann namens de heren G. en W. Zoet te Elburg, een verzoek ingediend om vrijstelling van het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Oostendorp" voor de uitstal- ling en verkoop van auto's op het perceel plaatselijk bekend Noorderbreedte 2-4 in Elburg, kadas- traal bekend gemeente Elburg, sectie E, nummer 430. In 2008 heeft u het bedrijf aan de Noorderbreedte 2-4 van de heren Zoet gekocht en heeft u als rechtsopvolger aangegeven ook het verzoek om vrijstelling over te nemen. Wij berichten u hierover het volgende.

Overwegingen
Het perceel Noorderbreedte 2-4 te Elburg heeft in het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Oosten- dorp" de bestemming "Bedrijven". Ingevolge het bepaalde in artikel 6 onder A van de voorschrif- ten behorende bij deze bestemming zijn deze gronden bestemd voor bedrijven welke zijn ge- noemd in de categorieën 1 t/m 3 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten, dan wel bedrijven die hier- in niet staan genoemd maar naar de aard gelijk te stellen zijn met deze categorieën bedrijven, uitgezonderd bedrijven die zijn aangewezen als inrichtingen die in belangrijke mate geluidhinder kunnen veroorzaken.
In artikel 6, lid B, onder 4 van het bestemmingsplan, zoals gewijzigd in de 2e partiele herziening Bedrijventerrein Oostendorp, is opgenomen dat ons college bevoegd is om vrijstelling te verlenen van het bepaalde in lid A voor detailhandel in volumineuze goederen. Volgens de omschrijving van de begripsbepalingen in het bestemmingsplan vallen auto's onder het begrip volumineuze goede- ren.
Vrijstelling wordt slechts verleend indien, volgens daartoe opgesteld onderzoek, van een structu- rele aanpassing van de distributieve voorzieningen niet is gebleken.

Bij een aanvullende brief d.d. 16 augustus 2007 is door de heren Zoet een door MKB-Reva opge- steld rapport gevoegd, d.d. 15 augustus 2007, waarin wordt gesteld dat afgaand op de (bo- ven)regionale kooporiëntatie van de koper van (tweedehands) auto's er met de gevraagde vrij- stelling en legalisering van de detailhandelsactiviteiten van de heren Zoet (verkoop van auto's) noch op kwantitatieve gronden noch op kwalitatieve gronden sprake kan zijn van een aantasting van de distributieve verzorgingsstructuur. Mocht er al een effect naar bestaande aanbieders van





---

(tweedehands) auto's optreden dan zal dit naar de mening van MKB-Reva eerder een elkaar ver- sterkende werking hebben, dan dat een dergelijke legalisering afbreuk doet aan de exploitatiemo- gelijkheden van de bestaande aanbieders en hiermee mogelijk de verzorgingsstructuur, voor zo- ver al bij deze branche met (boven)regionale kooporiëntatie over gesproken kan worden, zou kunnen aantasten.
Aan de gemeente Elburg wordt derhalve het advies gegeven conform het gedane verzoek, vrijstel- ling te verlenen voor het kunnen uitstallen en verkopen van auto's aan de Noorderbreedte 2-4, omdat deze vestiging niet tot ongewenste effecten op de bestaande detailhandelsstructuur leidt.

Gelet op dit rapport en de daarin opgenomen analyse, conclusies en advies, alsmede gelet op het feit dat de situatie ter plaatse na het opstellen van dit rapport niet wezenlijk is veranderd, zijn wij van mening dat er geen belemmeringen bestaan om de gevraagde vrijstelling van de voorschriften van het bestemmingsplan te verlenen.
Op grond van het bepaalde in artikel 18 van de voorschriften van het bestemmingsplan "Bedrij- venterrein Oostendorp" hebben wij ons voornemen om vrijstelling te verlenen gepubliceerd op de voorlichtingspagina van de Huis-aan-Huis editie d.d. 17 maart 2009 en vanaf 18 maart 2009 op de website van de gemeente Elburg. Het conceptbesluit heeft gedurende twee weken voor een ieder ter inzage gelegen.
Tegen ons voornemen zijn wel/geen zienswijzen ingekomen.

Voorts hebt u d.d. 20 februari 2009 een tekening ingediend, waarop 61 parkeerplaatsen op het perceel Noorderbreedte 2-4 staan aangegeven, het aantal dat noodzakelijk is om in een voor alle activiteiten vergunde situatie, in voldoende parkeerruimte te kunnen voorzien. Onze verkeersdes- kundige heeft op 20 februari 2009 deze tekening akkoord verklaard.

Ontwerpbesluit
Wij hebben daarom besloten vrijstelling van de bepalingen van het bestemmingsplan "Bedrijven- terrein Oostendorp" te verlenen voor de uitstalling en verkoop van auto's op het perceel plaatse- lijk bekend Noorderbreedte 2-4 in Elburg, kadastraal bekend gemeente Elburg, sectie E, nummer 430, onder de voorwaarde dat op het terrein 61 parkeerplaatsen worden aangelegd, zoals aange- geven op de bij deze vrijstelling behorende en alszodanig gewaarmerkte tekening. Deze vrijstelling geldt voor u en uw eventuele rechtsopvolgers. Indien blijkt dat deze vrijstelling is verleend ten gevolge van een onjuiste of onvolledige informa- tie, kan dat leiden tot het intrekken van deze vrijstelling.

Rechtsbescherming
Wij maken u er op attent dat eventuele belanghebbenden op grond van de Algemene wet be- stuursrecht binnen zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift bij ons college kunnen indienen.

Leges
Ingevolge artikel 5.13. van de Legesverordening 2007 van de gemeente Elburg dienen wij u voor het in behandeling nemen van een vrijstellingsverzoek als hier bedoeld een bedrag van 59,25 in rekening te brengen. De legesnota treft u bijgaand aan.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg, Namens dezen,
De afdelingschef Bouwen en Milieu,

R.J. Schipper